Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler, eğitimlerini bir üst seviyeye taşımak ve belli bir konu üzerinde uzmanlaşmak üzere yüksek lisans derecesi yapmaktadır. Yüksek lisans eğitimi, katılımcıların mevcut akademik birikimini geliştirme ve lisans eğitimini bir üst seviyeye taşıma fırsatı sunar. Yüksek lisans, diğer bir tabirle master programları, tezli ve tezsiz olmak üzere iki farklı şekilde yürütülebilmektedir.
Tezli yüksek lisans programları, öğrencilerin uzmanlaşmak istedikleri alan üzerine geniş kapsamlı bir araştırma yapmalarını gerektirir. Öğrenciler, araştırmaları neticesinde edindikleri akademik bulguları biraraya getirerek bilimsel bir tez olarak jüriye sunar. Tezli yüksek lisans programları, öğrencilerin araştırma, bilgi analizi ve akademik becerilerini geliştirmeyi hedeflemektedir.
Tezsiz yüksek lisans programları ise, kariyer hedefleri doğrultusunda kendini geliştirmek ve eğitimini derinleştirmek isteyen katılımcılar için daha uygun bir seçenektir. Tezsiz yüksek lisans programları, öğrencilerin sahip olduğu akademik donanımı ve bilgi birikimini bir üst seviyeyi taşımayı amaçlamaktadır.
Lisans eğitimini tamamlayan ve eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler, yüksek lisans yurtdışında nasıl yapılır sorusunun cevabını merak etmektedir. Yazımızın devamında, yurtdışında yüksek lisans imkanları, kabul ve başvuru şartları, eğitim süresi ve maliyetleri hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Yurtdışında Yüksek Lisans Nasıl Yapılır?
Yurtdışında yüksek lisans, dünya çapında birçok üniversite tarafından lisans eğitimini tamamlamış kişiler için sunulan yüksek öğrenim programlarıdır. Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna cevaben, lisans eğitimini akredite bir öğrenim kurumunda tamamlamış tüm öğrenciler, yurtdışında yüksek lisans yapabilir. Yüksek lisans programlarından mezun olan kişiler için istihdam olanaklarının fazla olması ve yaşam standartlarının yüksek olması, yeni mezun öğrencilerin yurtdışında yüksek lisans eğitimi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istemesine vesile olmaktadır. İngiltere’de yüksek lisans eğitimini tamamlayan öğrenciler, 2 yıl oturum ve çalışma iznine sahip olmaktadır, benzer uygulamalar Amerika ve Kanada’da da mevcuttur. Özellikle, kariyerini yurtdışında ilerletmek isteyen genç yetişkinler için sunulan imkanlar, yüksek lisans programlarını popüler hale getirmektedir.
Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen kişiler, akredite bir eğitim kurumunda 4 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlamış olmalıdır. Yüksek lisans programı, bir yüksek öğrenim programıdır ve kabul alma sürecinde öğrencinin akademik başarısı önemli rol oynamaktadır. Yüksek lisans başvurusu bireysel olarak yapılabildiği gibi, yetkili kayıt ofisleri aracılığı ile de yapılabilmektedir. Yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen öğrencilerin, başvuru yapmak istedikleri üniversite seçimi, bütçe planlaması, bölüm seçimi ve mezuniyet sonrası kariyer olanakları ile ilgili detaylı araştırma yapması gerekmektedir. Tüm bunlar belirlendikten sonra, başvuru için gerekli evrakların ve vize işlemlerinin eksiksiz yürütülmesi sürecin başarıyla
tamamlanması adına önemlidir. İngiltere, Amerika ve Kanada üniversiteleri resmi kayıt ofisi CEO Education, öğrencilere sunduğu ücretsiz danışmanlık hizmeti ile başvuru sürecinin başarılı şekilde yürütülmesine destek olur. CEO Education bünyesinde çalışan alanında uzman danışmanlar, okul seçimi, yüksek lisans başvurusu ve vize başvurusunda süreç boyunca öğrencilere destek olmaktadır, süreç boyunca sunulan danışmanlık hizmeti tamamen ücretsizdir.
Yurtdışında Yüksek Lisans İçin Neler Gereklidir?
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak isteyen katılımcılar, üniversitelere başvuru yapmadan önce okullar tarafından belirlenen şartları sağlamak durumundadır. Bu şartlar, ülkelere ve okullara göre değişiklik göstermektedir. Akademik başarı, dil yeterliliği ve uygun bütçenin sağlanması genel olarak tüm üniversiteler için aranan şartlardır.
İngiltere’de yüksek lisans programlarına katılabilmek için aranan minimum not ortalaması 2.30’dur. Akademik başarının kabul ölçütü olarak önemli rol oynadığı İngiltere üniversitelerinde, 3.00 üzeri not ortalamasına sahip öğrenciler için çeşitli indirim bursları verilmektedir. Bu burslar £1.000 ile £5.000 arasında değişmektedir. Eğitim dilinin İngilizce olması sebebiyle, İngilizce dil yeterliliğinin sağlanması bir diğer önemli etkendir. Başvuru sahipleri, IELTS veya TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan dil yeterlilik sınavlarına katılarak, İngilizce dil skoru almalıdır. Dil yeterlilik ölçütü okullara ve bölümlere göre değişiklik göstermekle birlikte, yüksek lisans başvurularında aranan minimum dil skoru IELTS için 6.0, TOEFL için ise 72’dir. Yurtdışında yüksek lisans yapmak isteyen kişilerde aranan bir diğer gereklilik, eğitim ve yaşam giderleri için uygun bütçeyi karşılayabilmesidir. İngiltere’de 1 yıl, Amerika ve Kanada’da 2 yıl süren yüksek lisans eğitimi, belli bir bütçe planlaması gerektirir. Yurtdışında yüksek lisans ücretsiz eğitim imkanı bulunmamaktadır, fakat yurtdışında burslu yüksek lisans seçenekleri mevcuttur. Bu burslar, akademik başarıya göre ve erken kayıt indirimleri ile £10.000’e kadar sağlanabilmektedir. Yüksek lisans başvurusunda bulunan adayların vize görüşmesine katılmadan önce, eğitim giderleri ve yaşam masrafları için gereken tutarı bankada göstermesi beklenir. İngiltere üzerinden örnek vermek gerekirse, minimum yüksek lisans eğitim ücretleri £13.000’den başlamaktadır. 1 yıllık yaşam giderleri için ise öngörülen tutar, £12.000’dir. Bu durumda, İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yapmak isteyen bir kişi, vize başvurusundan önce banka hesabında en az 28 gün süreyle £25.000 bulundurması gerekmektedir.
Yurtdışında Yüksek Lisans Yapmanın Avantajları Nelerdir?
Yurtdışında bulunan üniversiteler, akademik başarısı kanıtlanmış üst düzey eğitim programları ve mezuniyet sonrası sunduğu istihdam olanakları ile birçok kişinin kariyer hedeflerine ulaşmasında önemli bir basamak olarak karşımıza çıkmaktadır. Her yıl binlerce uluslararası öğrenci, yüksek yaşam standartları sunan ülkelerde bulunan üniversitelere yüksek lisans başvurusu yapmaktadır.
Yetkinliği QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings gibi tüm dünyada kabul gören akreditasyon kurumları tarafından onaylanan İngiltere, Amerika ve Kanada üniversitelerinden mezun olan öğrenciler, sahip oldukları diploma ile dünyanın hemen her ülkesinde iş başvurusunda bulunabilir.
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi almak, nitelikli eğitim ve mezuniyet sonrası kariyer imkanlarının yanı sıra, öğrencilerin uluslararası bir ortamda sosyal becerilerinin
gelişmesini ve benzer niteliklere sahip profesyonellerle tanışarak iş çevresi edinmesini de sağlamaktadır. Yurtdışında yüksek lisans eğitimi alan ve kariyerine yurtdışında devam etmek isteyen kişiler, mezuniyet sonrası 1 ila 3 yıl oturum ve çalışma iznine sahip olmaktadır. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde, oturum izni süresiz uzatılabilir ve vatandaşlık hakkı edinilebilir.
Yurtdışı Yüksek Lisans Eğitimi Sistemi ve Süresi
Yurtdışında yüksek lisans eğitimi, ülkelerin eğitim sistemine göre süre ve kabul şartları adına farklılıklar barındırmaktadır. Yurtdışında yüksek lisans kaç yıl merak edilen konuların başında gelmektedir. Yüksek lisans eğitim süresi İngiltere için 1 yıl, Amerika ve Kanada için 2 yıl olarak belirlenmiştir.
İngiltere’de yüksek lisans yapmak isteyen öğrenciler için esnek şartlar sunulmaktadır, bu da eğitim süresini doğrudan etkilemektedir. Başvuru yaptığı üniversitenin not ortalaması şartını karşılayamayan adaylar Pre-master programı ile, dil yeterlilik şartını karşılayamayan adaylar ise Pre-sessional kursları ile yüksek lisans programlarından kabul alabilir. İngiltere’de pre-master programına katılan öğrenciler için yüksek lisans eğitim süresi 2 yıldır. Pre-master programı, not ortalaması 2.30 altında olan öğrenciler için uygulanmaktadır, not ortalaması yeterli bulunan katılımcılar 1 yılda yüksek lisans eğitimini tamamlayabilir. Pre-sessional kursları ise, yeterli dil skorunu alamayan başvuru sahiplerinin katılabildiği, kısa süreli ingilizce kurslarıdır. İngilizce eğitim süresi 2 ila 20 hafta arası değişmektedir. Pre-sessional kurslarına katılan öğrenciler, yeterli ingilizce düzeyine ulaşmaları halinde yüksek lisans programına katılabilir ve eğitimini 1 yılda tamamlayabilir.
Amerika ve Kanada’da ise yüksek lisans eğitimi 2 yıl sürmektedir. Yüksek lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, mezun oldukları bölüme göre değişmekle birlikte, 1 ila 3 yıl süreyle oturum ve çalışma izni alabillir.
Yurtdışı Master Programı YÖK Denkliği
Yurtdışında bulunan yükseköğretim kurumlarından alınan diplomaların, Türkiye’de bulunan yükseköğretim kurumları tarafından verilen diplomalar ile eşdeğerliğinin belirlenmesine YÖK denkliği ismi verilir.
YÖK denkliğinin sağlanabilmesi için, ilgili okulun dünya sıralaması ilk 1000’de olmalıdır. İngiltere, Amerika ve Kanada’da bulunan üniversitelerin dünya sıralaması oldukça yüksektir, bu sebeple YÖK denkliği neredeyse tüm okullarda mevcuttur. Yüksek lisans eğitimini bu ülkelerde tamamlayan öğrenciler, Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde geçerli bir diploma sahibi olmaktadır.
Yurtdışı Yüksek Lisans Kabul ve Başvuru Şartları
Yurtdışında yüksek lisans şartları okullara, ülkelere ve bölümlere göre değişiklik göstermektedir, fakat akademik başarı tüm yüksek lisans programlarına kabul sürecinde en önemli ölçüt kabul edilmektedir. Yurtdışında yüksek lisans programlarına başvuru yapmak isteyen adayların 2.30 üzerinde not ortalamasına sahip olması gerekir. İstisna olarak, İngiltere’de sunulan ‘’Pre-master’’ programı ile, not ortalaması yeterli olmayan öğrenciler de yüksek lisans programlarına katılabilmektedir. Pre-master programı sayesinde, lisans
mezuniyet ortalaması 2.30 altında olan öğrenciler, 1 yıl hazırlık eğitimi alarak, yüksek lisans programlarına kabul alabilir. İngiltere’de yüksek lisans eğitim süresi 1 yıldır, pre-master programı ile kabul alan öğrenciler toplam 2 yıl eğitim alarak yüksek lisans eğitimini tamamlayabilir.
Yurtdışı yüksek lisans programlarına katılabilmek için aranan bir diğer kriter ise, iyi derecede ingilizce bilgisidir. Başvuru sahiplerinin yüksek lisans programına başvuru yapmadan önce IELTS veya TOEFL gibi uluslararası geçerliliği olan ingilizce yeterlilik sınavlarından belli bir ingilizce skoru alması gerekir. Bu skor, IELTS için genellikle minimum 6.0, TOEFL için ise minimum 72’dir. İngiltere’de yüksek lisans yapmak isteyen, fakat İngilizce seviyesi yeterli olmayan öğrenciler için ise ‘’Pre-sessional’’ kursları bulunmaktadır. Pre-sessional programı, tüm şartları karşılamasına rağmen, dil seviyesi yeterli olmayan öğrenciler için sunulan kısa süreli ingilizce eğitimidir. Yüksek lisans programlarından şartlı kabul alan adaylar, mevcut dil seviyesine göre 2 haftadan 39 haftaya kadar ingilizce eğitimi alarak, yüksek lisans başvurusunu tamamlayabilir. Pre-sessional kurslarına ek olarak, İngiltere dil okulları sayesinde kısa sürede hedeflediğiniz İngilizce seviyesine ulaşabilirsiniz.
Yurtdışında bulunan üniversitelerinin yüksek lisans başvurularında talep ettikleri diğer belgeler ise, referans mektupları ve niyet mektubudur. Referans mektupları, başvuru sahibinin eğitim aldığı kurumda görevli öğretim görevlilerinden veya iş deneyimi bulunan kurumda bulunan üstlerinden alınabilir. Yüksek lisans başvurusu yapan adaylardan genellikle 2 veya daha fazla referans mektubu talep edilebilir. Niyet mektubu ise (Statement of Purpose) başvuru sahibinin motivasyonunu ve vizyonunu açıkladığı yazıya verilen isimdir. Niyet mektubu, kişinin okulu tercih etme sebeplerine ek olarak, yetenekleri ve donanımı adına da başvuru yapılan üniversiteye bilgi vermektedir. Niyet mektubu, yüksek lisans başvurularında belirleyici rol oynayabilir. Bu sebeple, niyet mektubu yazarken alanında deneyimli eğitim danışmanlarından profesyonel destek almak başvuru sürecinde diğer adaylara karşı avantaj elde etmenizi sağlayabilir.
Genellikle Amerika ve Kanada üniversitelerinde geçerli olan bir diğer yüksek lisans başvuru şartı, GRE veya GMAT skorudur. Uluslararası geçerliliği olan GRE ve GMAT sınavları, öğrencilerin eğitimleri ve yetenekleri doğrultusunda seçim yapabildiği alan sınavlarıdır. İngiltere üniversiteleri için GRE ve GMAT skoru zorunlu değildir, yeterli not ortalaması ve ingilizce sınav puanı sunarak yüksek lisans programlarına kabul almak mümkündür.
Yüksek lisans programlarına kabul almanızı kolaylaştıracak niteliklerden biri de iş deneyimidir. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra iş deneyimi edinme fırsatı bulan kişiler, yüksek lisans başvurularında avantaj elde etmektedir. Kısa dönem stajlar, veya gönüllülük projeleri de bu kapsamda değerlendirilir ve adayları ön plana çıkaran niteliklerden biri olarak değerlendirmeye alınır.
Yurtdışı Yüksek Lisans için Gereken Not Ortalaması
Lisans programlarında edinilen akademik başarı, yüksek lisans programlarına kabul sürecinde önemli bir ölçüt olarak karşımıza çıkmaktadır. Yurtdışında yüksek lisans için ortalama kaç olmalı sorusu birçok öğrenci tarafından merak konusu olmaktadır. Yurtdışında yüksek lisans programlarına başvuru yapmak isteyen adayların minimum 2.30 üzeri not
ortalamasına sahip olması gerekmektedir. Fakat, yalnızca İngiltere’de bulunan Pre-master programı ile, not ortalaması yeterli olmayan öğrenciler de yüksek lisans programlarına katılabilmektedir. Pre-master programı sayesinde, lisans mezuniyet ortalaması 2.30 altında olan öğrenciler, 1 yıl hazırlık eğitimi alarak, yüksek lisans programlarına kabul alabilir. İngiltere’de yüksek lisans eğitim süresi 1 yıldır, pre-master programı ile kabul alan öğrenciler toplam 2 yıl eğitim alarak yüksek lisans eğitimini tamamlayabilir. Amerika ve Kanada üniversiteleri için aranan minimum not ortalaması 3.00’dır, fakat bazı okullar not ortalamasına ek olarak GRE veya GMAT skoru da talep edebilmektedir.
Yurtdışı Yüksek Lisans Bölümleri ve Programları
Yurtdışında bulunan üniversiteler, kişilerin eğilimleri ve ilgi alanlarına göre tercih edebileceği yüzlerce yüksek öğrenim programı sunmaktadır. Yurtdışında nasıl yüksek lisans yapılır sorusunu sormadan önce, hangi alanda kariyerinizi inşa etmek istediğinizi belirlemeniz faydalı olacaktır. Öğrenciler, lisans eğitimini tamamladığı bölüm ile ilgili bir alanda yüksek lisans yapabildiği gibi, farklı bir kariyer yolu da tercih edebilmektedir, bölüm seçimi için bir kısıtlama bulunmamaktadır. Mühendislik, İşletme, Bilgisayar bilimleri, İşletme (MBA), Psikoloji, Eğitim bilimleri, Hukuk, Sanat, Tasarım ve Finans gibi iş fırsatlarının geniş olduğu bölümlerde yüksek lisans yapılabildiği gibi, öğrencilerin ilgi alanlarına göre daha spesifik alanlarda da eğitim imkanı sunulmaktadır.
İngiltere’de Yüksek Lisans Programı ve Şartları
Türkiye’den birçok öğrenci yüksek lisans eğitimi için İngiltere’yi tercih etmektedir. Sorunsuz vize süreci ve CEO Education tarafından sunulan ücretsiz danışmanlık hizmeti, YÖK denklik koşullarının sağlanması, İngilizce eğitim avantajı, mezuniyet sonrası istihdan olanakları ve sunulan nitelikli eğitim, İngiltere üniversitelerini Türkiye’den başvuru yapan öğrenciler için popüler hale getirmektedir.
İngiltere’de yüksek lisans başvurusu yapmak için yalnızca pasaport ve güncel eğitim durumunu belgeleyen transkript yeterlidir. Bölüm seçimi, öğrencinin ilgi alanları ve yeteneklerine göre yapılabilir. İngiltere üniversitelerinde yüksek lisans eğitimi için minimum 2.30 not ortalaması ve minimum 6.0 IELTS skoru şartı aranmaktadır. Bu şartları karşılayamayan öğrenciler, pre-master veya pre-sessional programlarına katılarak, yüksek lisans programlarından kabul alabilir.
En iyi ingiltere üniversiteleri ve İngiltere üniversite fiyatları için üniversitelerin resmi kayıt ofise olarak hizmet veren CEO Education ile iletişime geçebilir, ücretsiz danışmanlık ve erken kayıt indirimlerinden faydalanabilirsiniz.