Work and Travel başvuru şartları arasında programa katılabilmek için öncelikli şart, katılmak isteyen kişinin 4 yıllık bir bölümde okuyan üniversite öğrencisi olmasıdır. Bu program, üniversite öğrencilerine Amerika’da hem çalışma hem de seyahat etme imkanı sunar. Öğrenciler için büyük bir fırsat olan Work and Travel, kültürel değişim ve dil pratiği açısından da eşsiz bir deneyimdir.
Ancak bu programa katılmak isteyen bir öğrenci, süreci tek başına yönetemez. Bunun için mutlaka Amerikan Konsolosluğu’nda kayıtlı yetkili bir şirkete başvuru yapması gerekir. Tüm süreç, öğrenci adına yetkili bir acente tarafından yürütüleceği için şirket seçimi son derece önemlidir. Bu nedenle, öğrencinin öncelikli olarak ‘Work and Travel şirket seçimi nasıl yapılır?’ sorusuna doğru yanıtlar bulması ve güvenilir bir şirkete kayıt olması gerekir.
Şirket seçimini tamamlayan öğrenci, şirketin belirlediği Work and Travel program ücretini öder. Ödeme sonrasında, resmi işlemler başlatılır. Bu süreçte, şirketlerin birlikte çalıştığı Amerika’daki sponsorlarla öğrencinin görüşmesi sağlanır. Görüşmeyi başarıyla geçen öğrencinin iş seçim süreci başlamış olur.
Work and Travel iş seçenekleri arasından kendine uygun bir iş belirleyen öğrenci, işverenlerle görüşmeler yapar. İşe kabul edilen öğrenciye bir iş sözleşmesi iletilir. Bu sözleşmede işin tanımı, çalışacağı alanlar, konaklama yapacağı lokasyon ve WAT konaklama türleri arasından hangi konaklama türünde kalacağı gibi bilgiler yer alır. İş sözleşmesini imzalayan öğrenci, vize sürecine geçer. Vize memuru ile yapılan görüşme sonucunda J1 vizesi onaylanan öğrenci, Amerika’ya gitme hakkı kazanır ve WAT şartları tamamlanmış olur.
Work and Travel Şartları Nelerdir?
Yukarıda da belirtildiği gibi özetle, Work and Travel şartları şu şekildedir:
- 4 yıllık bir üniversite bölümünde aktif öğrenci olmak
- Öğrencinin akademik başarısının ve İngilizce seviyesinin yeterli olması
- Yetkili bir Work and Travel şirketi seçerek programa kayıt yaptırmak
- Program ücretini ödeyerek resmi işlemleri başlatmak
- Programa katılım için gerekli olan belgeleri hazırlamak
- Şirketin anlaşmalı olduğu sponsorlar ile görüşmeleri tamamlamak
- Uygun bir seçip, işverenler ile görüşmeler yaparak iş sözleşmesini imzalamak
- Vize görüşmesine giderek J1 vizesinin onaylanmasını sağlamak
- Amerika’ya giderek program boyunca kurallara uymak
- Program süresinin sonunda, belirlenen yasal süre içerisinde seyahat ederek ABD’den ayrılmak
Work and Travel’a Kimler Katılabilir?
‘Work and Travel kimler yapabilir?’ ya da ‘Work and Travel’a kimler katılabilir?’ sorularının cevabı şu şekildedir:
1.Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olanlar (AB vatandaşları da programa katılabilir)
Work and Travel programına katılabilmek için, öğrencinin Türkiye vatandaşı olması gerekmektedir. Çifte vatandaşlık durumunda ise Türkiye pasaportuna sahip olunması zorunludur. Ancak, Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olma durumunda buna gerek yoktur.
2. Üniversite Öğrencileri
Programa katılmak isteyen kişilerin mutlaka Türkiye’de veya yurtdışında bir üniversiteye kayıtlı bir lisans öğrencisi olması gerekmektedir. Önlisans öğrencileri de programa katılım sağlayabilir, ancak bunun için dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık bir bölüme geçiş yapıyor olabilmeleri gerekir.
3. Not Ortalaması 2.00 veya Üzeri Olan Öğrenciler
Genel not ortalamasının en az 2.00 veya üzeri olması gerekmektedir. Ancak bu durum, öğrencinin okuluna ve bölümüne göre değişiklik gösterebilir.
4. Minimum A2-B1 Düzeyinde İngilizce Bilenler
Öğrencinin, günlük hayatı idare edebilecek ve iş ortamında iletişim kurabilecek düzeyde İngilizce biliyor olması gerekmektedir. En az A2 düzeyi yeterli olmakla birlikte; B1 düzeyinde İngilizce bilgisi, öğrencinin süreci daha rahat sürdürmesini sağlayacaktır.
5. 25 Yaşından Küçük Öğrenciler
Work and Travel şartları yaş sınırını da içerir ve programa katılabilmek için yaş sınırı 25’tir. Ancak sınıf ve yaş uyumu önemli olduğu için 25 yaşında bir öğrencinin 1. sınıfta olmaması gerekir.
Work and Travel’a Kimler Katılamaz?
Work and Travel programına katılamayan kişiler şu şekildedir:
1. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmayanlar (AB vatandaşları hariç)
AB vatandaşları hariç Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olmayan kişiler programa başvuru yapamazlar.
2. Öğrenci Olmayanlar
Work and Travel programı yalnızca üniversite öğrencilerine yöneliktir. Üniversite öğrencisi olmayan kişiler bu programa başvuru yapamaz.
3. Akademik Yeterliliği Olmayanlar
Programa katılabilmek için öğrencilerin üniversite başarı ortalamasının 2.00 ve üzeri olması gerekmektedir. Not ortalaması çok düşük olan, sınıfta kalmış öğrenciler programa uygun bulunmaz çünkü akademik başarı vize görüşmelerinde önemli bir kriterdir.
4. İngilizce Bilmeyenler
Amerika’ya giden öğrencinin, çalıştığı işte iletişim kurabilmek ve günlük yaşamda sorun yaşamamak için mutlaka İngilizce biliyor olması gerekmektedir. İngilizce iletişim kuramayan ve kendini ifade edemeyenler programa katılamaz.
5. 25 Yaşından Büyük ve 18 Yaşından Küçük Öğrenciler
18 yaşından küçük reşit olmayan öğrenciler ile 25 yaşından büyük öğrenciler programa başvuru yapamazlar. Yaşı büyük öğrenciler için okudukları bölüm ve üniversiteye göre durum değişebilmektedir.
6. Aktif Öğrenci Olmayanlar
Başvuru yapılan yıl boyunca aktif öğrenci statüsünde olmak programın gerekliliklerinden biridir. Üniversite öğrencisi olup okulunu dondurmuş olan kişiler programa başvuru yapamazlar.
7. Açıköğretim Öğrencileri
Açıköğretim öğrencileri de programa başvuru yapamazlar. 4 yıllık bir bölümde okuyan açıköğretim öğrencileri için de geçerlidir.
8. Yüksek Lisans ve Önlisans Öğrencileri
Work and Travel programı genellikle lisans öğrencilerine yöneliktir. Ancak tez aşamasında olmayan yüksek lisans öğrencileri ile 4 yıllık bir bölüme geçiş yapma hakkı olan önlisans öğrencilerinin de başvuruları bazı durumlarda değerlendirmeye alınabilir. Yine de vize reddi alma ihtimalleri lisans öğrencilerine kıyasla yüksek olduğu için çoğu acente başvurularını kabul etmeyebilir.
9. Sağlık Problemi Olanlar
Fiziksel ve zihinsel sağlık sorunları nedeniyle yoğun tempoda çalışamayacak olan kişiler, hem iş hem de seyahat açısından zorluklar yaşayabilirler. Programda çalışılan işler genelde fiziksel dayanıklılık gerektirdiğinden bu tür sağlık problemi olanların başvuruları kabul edilmez.
10. Sabıka Kaydı Bulunanlar
Adli sicilinde suç kaydı bulunan kişilerin başvuruları genellikle reddedilir. Bu durum hem güvenlik prosedürleri hem de programın güvenilirliği açısından büyük önem taşır.
Sıkça Sorulan Sorular
Work and Travel İçin Yaş Sınırı Nedir ?
Work and Travel için yaş sınırı genellikle 25 olarak belirlenmiştir. Ancak bu yaş sınırı öğrencinin akademik durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Özellikle 25 yaşını aşan öğrenciler çeşitli zorluklarla karşılaşabilmektedir. Bu durum vize onay oranlarının daha düşük olmasına neden olmaktadır.
25 yaşındaki bir öğrenci Work and Travel programına katılabilir ancak; öğrencinin sınıf düzeyi bu aşamada kritik bir yol oynar. Örneğin; 1. sınıfta olup 25 yaşında olan öğrencilerin vize alma ihtimali, yaşı daha küçük ve sınıf düzeyi yüksek olan öğrencilere kıyasla daha düşüktür. Bunun başlıca nedeni, vize memurlarının öğrencilerin program için akademik yeterliliğini ne derece karşıladığını ve program sonrası ülkesine dönme ihtimalini göz önünde bulundurmasıdır.
Sonuç olarak, 25 yaşından daha küçük bir öğrenci olsanız dahi akademik yeterliliğiniz olması vize onayı alabilmeniz için son derece önemlidir. Bu nedenle, Work and Travel programına katılmak isteyen öğrencilerin yaş sınırının yanı sıra akademik ve kişisel durumlarını da değerlendirmeleri gerekir.
Work and Travel Yapmak İçin Dil Seviyem Ne Olmalı?
En az A2-B1 düzeyinde olmalıdır. Ancak, program boyunca karşılaşacakları durumlar göz önüne alındığında B1 düzeyi İngilizce seviyesine sahip olmak daha uygun olacaktır. Bu seviyede olan bir öğrenci aşağıdaki durumlarla daha rahat başa çıkabilir:
1-Sponsor ile görüşme; programın detayları ve süreçle ilgili konuları görüşebilmek
2-İşverenler ile görüşme; işin detaylarını öğrenebilmek ve işverene kendini iyi ifade edebilmek
3-Vize memurları ile görüşme; kendini iyi ifade edebilmek ve sorulara cevap verebilmek
4-Amerika’da yaşam; günlük hayatta ihtiyaç duyulan iletişimi kolay sağlayabilmek
Özellikle vize görüşmesinde vize memuru ile olan iletişim vize onayı alabilmek için oldukça önemlidir. Vize görüşmesine ve Amerika’ya gidene kadar öğrencilerin pratik yapması, Work and Travel deneyimlerini daha keyifli hale getirecektir.
Work and Travel Katılmak İçin Okul Not Ortalaması Ne Olmalıdır ?
2.00 ve üzeri olmalıdır. Work and Travel katılım şartları arasında not ortalaması şartı büyük önem taşır. Programa katılabilmek için öğrencilerin not ortalamasının 4’lük sistem üzerinden en az 2.00 olması gerekmektedir. Öğrencinin not ortalaması ne kadar yüksek olursa vize onay alma şansı da doğru orantıda artacaktır. Aynı şekilde not ortalaması düşük olan öğrencinin de vize onay alma ihtimali düşüktür.
Bununla birlikte, not ortalaması 2.00’nın altında olan öğrenciler için durum tamamen umutsuz değildir. Not ortalaması 1.70-2.00 arasında olan bazı öğrencilerin de vize onay aldıkları görülebilmektedir. Bu durum öğrencinin akademik düzeyine göre değişkenlik gösterebilir. Öğrencinin üniversitesi, bölümü, yaşı ve İngilizce düzeyi de göz önünde bulundurulur.
Not ortalaması düşük olan öğrenciler başvuru sürecinde deneyimli ve yetkili bir danışmanlık şirketinden danışmanlık alması önemlidir. Doğru şirket seçimi, öğrencinin profiline uygun yönlendirmeler yaparak vize onay ihtimalini artırabilir.
Work and Travel İçin Öğrenci Olmak Şart Mı?
Evet, Amerika Work and Travel şartları arasında en önemlisi öğrenci olmaktır. Bu program uluslararası öğrenciler için hazırlanmış bir kültürel değişim ve deneyim programıdır. Amaç, öğrencilerin Amerika’da hem çalışıp hem de seyahat etme imkanı elde ederek, farklı kültürleri öğrenmeleri ve dil becerilerini geliştirmeleridir.
Work and Travel’a katılabilmek için öncelikli şart, lisans eğitimi alan bir öğrenci olmaktır. Lisans eğitimi alan öğrenciler dışında, 2 yıllık bir bölümde okuyan önlisans öğrencileri veya yüksek lisans yapan öğrenciler de Work and Travel programına başvurabilir. Ancak bu profildeki öğrencilerin vize onay alma ihtimalleri oldukça düşüktür.