Work and Travel Başvurusu Nasıl Yapılır?
Work and Travel programı için yapmak isteyen bir öğrencinin öncelikle yapması gereken ilk adım, ABD tarafından onaylanmış sponsorlar ile çalışan yetkili ve güvenilir bir acente bulmaktır. Doğru acente seçimi, Work and Travel başvuru süreci boyunca yapılması gereken işlemleri eksiksiz ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için çok önemlidir. Çünkü öğrencinin kaydını aldıktan sonraki tüm süreçleri, ABD tarafından onaylanmış resmi sponsorlar ile işbirliği yaparak öğrenci adına acenteler yürütür. Özetle, ‘Work and Travel’a nasıl başvurulur?’ sorusunun ilk cevabı güvenilir bir acente seçmekten geçer.
CEO Education olarak bizi tercih eden öğrencilerimize iş bulma, konaklama ayarlama, sağlık sigortası ve vize işlemleri gibi konularda 7/24 Work and Travel danışmanlık hizmeti sunarak yol gösteriyoruz. Öğrencilerimizin Amerika’ya gitmeden önceki ve Amerika’ya gittikten sonraki tüm süreçlerinde yanlarında oluyoruz. Öğrencilerin Wat başvuru sürecini olabilecek en rahat şekilde sürdürmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Acentemize kayıt olan öğrencilere rehberlik ettiğimiz Work and Travel süreci ile alakalı daha detaylı bilgi almak için ya da ‘Work and Travel nasıl başvurulur?’ ve ‘Work and Travel başvuruları ne zaman?’ sorularına cevaplar arıyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Work and Travel Başvuru Tarihleri
Work and Travel programı için belirli bir başvuru tarihi olmamakla birlikte, Work and Travel başvuru tarihleri için öğrencilerin dikkat etmesi gereken 3 önemli faktör vardır. ‘Work and Travel ne zaman başvurulur?’ sorununun cevabını arayan öğrenci için bu önemli faktörler şu şekildedir:
- Acentelerin kontenjanları: Acentelere sponsorlar tarafından verilen belirli bir kontenjan vardır. Bu kontenjanlar dolmadan öğrencinin programa başvuru yapması gerekir.
- Vize Randevusu: Amerikan Konsolosluğu vize randevu sistemini açmadan öğrencilerin mutlaka programa başvurmaları gerekmektedir. Konsolosluk, her sene değişmekle birlikte genel olarak Ocak ayı itibari ile vize randevu sistemini açmaya başlar. Yani Şubat ayına kadar mutlaka öğrencinin başvuru sürecini tamamlaması gerekir.
- İş Seçenekleri: Erken kayıt yaptıran öğrenciler iş kontenjanları dolmadan daha geniş bir yelpazede iş seçeneklerini değerlendirme fırsatı bulur.
Work and Travel Kayıt Şartları Nelerdir?
Programa katılmak için acentemize kayıt yaptırmak isteyen öğrencinin belirli şartları sağlaması gerekir. Work and Travel kayıt şartları şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması (Çifte vatandaşlık durumu, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşıyan öğrenciler için geçerlidir.) AB vatandaşları da kabul edilmektedir.
- 4 yıllık lisans öğrencisi olması (bazı ön lisans programları da katılabilir)
- 2.00 ve üzeri not ortalamasına sahip olması (Son sınıf öğrencilerinin transkript belgelerine bakarak karar verilir.)
- 25 yaşını geçmemiş olması (Sınıf ve yaş uyumu önemli olduğu için, 25 Yaşında bir öğrencinin 1. sınıfta olmaması gerekmektedir.)
- B1 düzeyinde ingilizce biliyor olması (Öğrencinin kendini ingilizce olarak ifade edebilmesi ve temel düzeyde iletişim kurabilmesi programa başvurabilmesi için önemlidir.)
Work and Travel Kayıt Süreci Aşamaları
CEO Education olarak acentemize kayıt yaptıran öğrencilerimiz için kayıt süreci aşamaları şu şekildedir:
Başvuru
- Şirketimize kayıt yaptırmaya karar veren öğrenci ile mülakat yapılır. Bu mülakat ingilizce olarak, öğrencinin ingilizce düzeyini belirlemek için gerçekleştirilir.
- İngilizce düzeyi yeterli görünen öğrencinin ön kayıt ücretini yatırması gerekir. Acentemizin ön kayıt ücreti 600 Dolar olup, öğrencinin başvuru sürecinin başlaması için bu ücreti mutlaka yatırması gerekir.
- Ön Kayıt ücretini yatıran öğrenciye danışmanlarımız tarafından sözleşme ve başvuru formu iletilir. Öğrencinin sözleşmeyi imzalayıp başvuru formunu mutlaka doldurması gerekir. Başvuru formunun eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulması önemlidir.
- Başvuru formunu dolduran öğrenci için Amerika’daki sponsorumuz ile Skype üzerinden yapacağı görüşme ayarlanır ve öğrencinin programa devam edebilmesi için mutlaka bu görüşmeyi geçmesi gerekir. Bu görüşmede, öğrencinin akademik, kişisel hedefleri ve Work and Travel programı ile ilgili düşünceleri sorulacak ve program için uygun olup olmadığı değerlendirilecektir. Sponsor görüşmesini geçemeyen öğrenci programa devam edemez ve önkayıt ücreti öğrenciye iade edilir.
- Sponsor görüşmesini geçen öğrencinin bundan sonraki süreçte işlemlerinin yapılabilmesi için acentemize istediğimiz belgeleri iletmesi gerekir. Bunlar:
- Pasaport
- İngilizce öğrenci belgesi
- Kendini anlatan, 1-2 dk arasında olması yeterli olan video kaydı(CV)
- Vesikalık fotoğraf
- Sağlık raporu
İşe Yerleşme Süreci
- Sponsor görüşmesi olumlu geçen ve programa devam edebilme imkanı sağlayan öğrenci, iş havuzumuzdan kendi profiline uygun bir iş belirleyip seçer. Danışmanlarımız bu süreçte öğrenciye rehberlik edebilir ve wat iş seçenekleri arasından doğru iş seçimini yapabilmesi için yönlendirmelerde bulunabilir.
- İş seçimini yapan öğrenci iş yerleştirme formunu doldurur. Formu doldururken yine bilgilerin eksiksiz ve doğru girilmesi önemlidir.
- Formu dolduran öğrenci seçtiği iş ile alakalı Amerika’daki işvereni ile online bir görüşme yapar. Öğrencinin işe kabul sürecinde son söz işverende olduğu için işvereni ile yapacağı görüşme çok önemlidir. İşvereni tarafından uygun görülüp işe kabul alan öğrenci işe yerleşmiş olur. İşe kabul edilmeyen öğrencinin başka bir seçmesi ve süreci devam ettirmesi gerekir. Öğrencinin işsiz kalması söz konusu olamaz, öğrenci mutlaka bir işe yerleştirilir. Bazı işverenler mülakat yapmadan yalnızca öğrencinin cv’sine bakarak değerlendirme yapabilir.
- İş seçimini tamamlayan ve işvereni tarafından kabul edilen öğrenciye imzalaması için bir iş sözleşmesi (job offer) iletilir. İş sözleşmesini imzalayıp acentesine ileten öğrencinin iş seçim süreci tamamlanmış olur.
Vize Süreci
- İş seçim sürecini tamamlayan öğrenci, vize süreci için hazır hale gelir. İşe yerleşen öğrenci adına Amerika’daki sponsorumuz DS-2019 belgesini hazırlamaya başlar.
- DS-2019 belgesi hazırlanmaya başlayan öğrencinin DS-160 vize başvuru formu danışmanlarımız tarafından doldurulur. Öğrencilerinin bilgilerini eksiksiz ve doğru bir şekilde danışmanlarımıza iletmeleri çok önemlidir çünkü, bu bilgiler vize görüşmesinde de karşılarına çıkabilir.
- DS-160 vize başvuru formu doldurulan öğrenci için vize randevusu alabilmek için öğrencinin sisteme kaydı yapılır. Amerikan Konsolosluğu 2023-2024 yılları itibariyle vize randevu alım sürecini yetkili şirketlere vermiştir. Konsolosluk acentelere özel tanımlı hesaplar oluşturur ve bu hesaplara öğrencinin kaydı yapılır.
- Sisteme kaydı yapılan öğrenciye vize randevusu alma süreci başlar. Vize randevu alma sürecinin zorlu bir aşama olması sebebiyle öğrencilerin mağdur olmaması için sürecin titizlikle yürütülmesi gerekir.
- Vize randevu tarihi belirlenen öğrenci görüşme günü ve saati geldiğinde belirlenen konsolosluğa vize memuru ile görüşme yapmak için gider. Görüşmenin sonunda öğrencinin vize reddi ya da vize onayı aldığı vize memuru tarafından belirlenmiş olur. Vize onayı alan öğrencinin Amerika’ya gidiş süreci başlar.
Yolculuk Aşaması
- Vize onayı alan öğrenci, Amerika’ya gitme hakkını kazanmış olur. Bu aşamada öğrenci iş ve konaklama adresine en yakın havaalanına iniş yapacak şekilde uçak biletini almalıdır. Öğrenci anlaşmalı olduğumuz firmalar ile iletişime geçip ya da bu süreci isterse kendi imkanlarıyla yöneterek uçak biletini alabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu, uçak biletinin gidiş-dönüş şeklinde alınmış olmasıdır.
- Uçak biletini alan öğrenci için danışman arkadaşlarımız, Amerika’ya gitmeden önce ve Amerika’ya gittikten sonraki süreçle ilgili bir oryantasyon eğitimi verir.
- Oryantasyon eğitimini tamamlayan öğrenci, Amerika’ya ulaştıktan sonra kendisine daha önce verilmiş olan adrese gitmek üzere yola çıkar. Bazı işverenler öğrencileri havaalanından karşılama hizmeti sağlayabilir; ancak çoğu işveren, öğrencilerin kendi imkanlarıyla adrese ulaşmalarını bekler. Bu durumda, öğrenciler genellikle belirlenen adrese ulaşabilmek için Uber gibi uygulamaları ya da yerel ulaşım seçeneklerini tercih eder.
- Konaklama yapacağı adrese ulaşan öğrenci için çalışma ve seyahat süreci başlamış olur.