
Yurtdışında üniversite okumak, milyonlarca genç yetişkinin hayallerini süsleyen kariyer atılımlarının başında gelmektedir. Saygın üniversiteler aracılığı ile nitelikli bir eğitim almak ve refah düzeyi yüksek ülkelerde oturum ve çalışma iznine sahip olmak isteyen adaylar için yurtdışı üniversiteleri ilgi çekici fırsatlar sunmaktadır. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada gibi ülkeler, uluslararası çeşitliliği arttırmak için yabancı öğrencilere bir çok burs imkanı sağlamaktadır. Yurtdışında burslu üniversite okumak için gerekenler oldukça zorlayıcı olmakla birlikte, erken kayıt indirim burslarından faydalanmak mümkündür. Öğrenci vizesi ile eğitim alabileceğiniz bu ülkeler ve eğitim sistemleri hakkında bilinmesi gerekenler için yazımızın devamını inceleyebilir, aklınıza takılan detaylar olursa CEO Education ile iletişime geçebilirsiniz.
Yurtdışında Üniversite Okumak
Akademik başarısı kanıtlanmış nitelikli eğitim programları ve mezuniyet sonrası öğrencilere sunulan kariyer imkanları ile ön plana çıkan yurtdışı üniversitelerinde eğitim almak isteyen binlerce uluslararası öğrenci için yurtdışında üniversite okumak için ne yapılmalı sorusunun cevabı merak konusu olmaktadır. Alan seçiminin genellikle öğrencilerin ilgi alanlarına göre yapılabildiği ve herhangi bir sınav şartı aranmayan üniversiteler, özellikle mesleğini farklı ülkelerde icraa etmek isteyen kişiler için tercih sebebi olmaktadır. Yurtdışında üniversite okumak, yüksek standartlarda eğitim, istihdam olanakları ve farklı ülkelerde yaşama imkanlarının yanı sıra, katılımcıların sosyal becerilerini geliştirmek için de bulunmaz bir fırsattır.
Yurtdışında Üniversite Okumak İçin Ne Yapmalı?
Yurtdışında lisans eğitimi almak isteyen kişiler, lise eğitimi esnasında uluslararası diploma programlarına katılarak, yurtdışı üniversitelerine kabul noktasında avantaj elde edebilmektedir. Bu diploma programları, öğrencilere kolaylık sağlasa da, zorunlu değildir. Yurtdışında üniversite okumak için ne yapmalı sorusuna cevap arayan lise mezunu tüm bireyler, gerekli şartları sağlamak koşulu ile yurtdışında lisans başvurusu yapabilmektedir. Bunun için TOEFL veya IELTS gibi uluslararası geçerliliği bulunan bir ingilizce sınavından yeterli skoru almak ve minimum 70 üzeri not ortalaması ile liseden mezun olmak yeterlidir. Yüksek lisans programlarına başvuru yapmak isteyen katılımcıların ise, ingilizce skoruna ek olarak, minimum 2.30 not ortalaması ile mezun olması gerekmektedir. Not ortalaması yeterli olmayan öğrenciler ise, İngiltere’de sunulan Foundation veya Pre-master programları sayesinde lisans ve yüksek lisans programlarına kabul alabilmektedir. Yurtdışında üniversite okumak için aranan asgari şartları sağlayan katılımcılar, CEO Education ile iletişime geçerek ücretsiz danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilir, başvurularını sorunsuz şekilde gerçekleştirebilir.
Neden Yurtdışında Eğitim Almalıyım?
Kişilerin hedefleri ve kişisel gelişimleri doğrultusunda yapabileceği en değerli yatırım olarak karşımıza çıkan yurtdışı eğitim programları, özellikle uluslararası şirketler tarafından aranan nitelikler noktasında adayları ön plana çıkarmaktadır. Dünya çapında bir çok öğrenci, aktif olarak çalıştıkları veya çalışmak istedikleri sektörde uluslararası bir kariyer inşa edebilmek adına yurtdışında bulunan üniversitelerde eğitim almaktadır. Yurtdışı üniversiteleri sayesinde edinilen deneyim, stratejik ve akademik donanım, yüksek maddi getirisi olan pozisyonlarda çalışmak isteyen katılımcılar için, diğer adaylara nazaran avantaj sağlamaktadır. Yurtdışında bulunan üniversiteler, akademik başarısı kanıtlanmış nitelikli eğitim programları ve mezuniyet sonrası sunduğu istihdam olanakları ile öğrencilerin kariyer hedeflerine ulaşmasında en önemli basamaktır.
Yurtdışında Üniversite Okumanın Avantajları
Her yıl binlerce uluslararası öğrenci, yüksek yaşam standartları sunan ülkelerde bulunan üniversitelere başvuru yapmaktadır. Yetkinliği QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings gibi dünya çapında kabul gören akreditasyon kurumları tarafından onaylanan İngiltere, Amerika ve Kanada üniversitelerinden mezun olan öğrenciler, sahip oldukları diploma ile dünyanın hemen her ülkesinde iş bulabilmektedir. Yurtdışında lisans ve yüksek lisans eğitimi almak, nitelikli eğitim ve mezuniyet sonrası kariyer imkanlarının yanı sıra, öğrencilerin uluslararası bir ortamda sosyal becerilerinin gelişmesini ve benzer niteliklere sahip profesyonellerle tanışarak iş çevresi edinmesini de sağlamaktadır. Yurtdışında üniversite okuyan ve kariyerine yurtdışında devam etmek isteyen kişiler, mezuniyet sonrası 1 ila 3 yıl oturum ve çalışma iznine sahip olmaktadır. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde, oturum izni süresiz uzatılabilir ve vatandaşlık hakkı edinilebilir.
Yurtdışı Üniversiteleri Kabul Ve Başvuru Koşulları
Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrenciler, belli kurallar dahilinde, istedikleri bölüme başvuru yapabilmektedir. Kanada, Amerika ve İngiltere üniversiteleri tercih eden katılımcılar bölüm ve okul seçimini ilgi alanları ve planladığı kariyer doğrultusunda belirleyebilmektedir. Lisans başvurularında en önemli kabul şartı, lise mezuniyet not ortalamasının minimum 60 üzeri olması ve uluslararası geçerliliği olan ingilizce sınav skorudur. İngiltere üniversiteleri tarafından talep edilen ve 9.0 üzerinden değerlendirilen IELTS sınavı için aranan minimum skor 5.5'tir. Amerika ve Kanada üniversiteleri tarafından kullanılan TOEFL sınavı için ise, aranan minimum skor 60 olarak karşımıza çıkmaktadır. Yurtdışında üniversite okumak için gerekenler, başvuru yapılan okulların dünya başarı sıralamasına ve sunduğu olanaklara göre değişkenlik göstermektedir. Yurtdışında yüksek lisans nasıl yapılır sorusuna cevap arayan adayların başvuruları doğrudan üniversitelere yapması beklenmektedir. UCAS, Foundation veya International Year one seçeneği yoktur. Yüksek Lisans için Pre-Master programları mevcuttur. Pre-master programları; akademik başarısı yüksek lisans yapmak için yeterli olmayan öğrencilere yüksek lisans (master) yapma imkanı sağlar. Not ortalaması yeterli bulunmayan adaylar, Pre-master programını tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimine başlayabilmektedir. Pre-master için minimum 2.00-2.50 arası not ortalaması gerekmektedir.
İngiltere’de Yüksek lisans programlarından kabul alabilmek için lisans mezuniyet ortalamasının minimum 2.30 üzeri olması gerekmektedir. Oxford ve Cambridge gibi İngiltere’nin en seçkin üniversitelerinden oluşan Russell Group üniversiteler, genellikle 3.00 üzeri GPA şartı aramaktadır. Aranan şartlar okulların başarı sıralaması ve bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Yüksek lisans başvurularında, başvuru sahibinin yüksek lisans yapmak istediği alanda iş tecrübesi olduğu takdirde, kabul süreci hızlanabilmektedir.
Öğrenciler, mezun oldukları lisans bölümü dışında farklı alanlarda yüksek lisans yapabilir, bununla ilgili bir kısıtlama olmamakla beraber, yüksek lisans yapmak istediği alan ile ilgili amacını ve beklentilerini niyet mektubunda açıklaması beklenir. Örneğin, İnşaat Mühendisliği alanında lisansını tamamlamış bir öğrenci, sahada çalışmak istemiyor ise İşletme üzerine eğitim almak üzere başvuru yapabilir. Başvuru sürecinde, sahada çalışmak yerine yönetici mühendis olarak proje takibi yapmak üzerine bir kariyer inşaa etmek istediğini belirtmesi, kabul alma sürecinde faydalı olacaktır. Bu noktada önemli olan eğitim almak istediğiniz bölüm ile ilgili gerçekçi hedefleriniz olması ve niyet mektubunda bunu doğru şekilde ifade edebilmenizdir.
Yurtdışı Üniversiteleri Başvuru Dönemi Ve Tarihleri
Yurtdışı üniversiteleri başvuru tarihleri okullara göre değişiklik göstermekle birlikte, genellikle yıl boyunca üniversite başvurusu yapılabilmektedir. Eğitim başlangıç tarihini baz alarak, en erken 1 yıl, en geç 3 ay önce başvuru yapmanız tavsiye edilmektedir. İngiltere’de üniversiteler Eylül ve Ocak ayında eğitime başlamaktadır, başvuru portalı ise eğitim başlangıcından 1 yıl önce açılır. Kontenjanların kısa sürede dolması sebebiyle, erken başvuru yapan öğrencilerin kabul alma oranı daha yüksektir. Ayrıca, birçok üniversite erken kayıt indirimleri ve erken kayıt bursu gibi olanaklar sunmaktadır. Erken başvuru tarihlerinde müracaat edilmesi halinde, birden fazla okula başvuru yapmak mümkündür. Yurtdışında lisans ve yüksek lisans başvuruları ücretsizdir, Ceo Education ile iletişime geçerek sizde Dünyanın en iyi üniversitelerine ücretsiz olarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
Yurtdışı Üniversitelere Kabul İçin Avantaj Yaratan Diploma Programları
Lise eğitimi dahilinde alınan bazı diploma programları, lisans eğitimine yurtdışında devam etmek isteyen öğrenciler için avantaj sağlayabilmektedir. Uluslararası kurumlar tarafından akredite edilen ve dünya çapında üniversiteler tarafından geçerli kabul edilen başlıca diploma programları IB (International Baccalaureate) , AP (Advanced Placement) ve A-Level (Cambridge International A Levels) olarak sıralanabilir.
Lisenin 3. ve 4. yılında alınan IB (International Baccalaureate), genellikle 2 yıl sürmekte olup, öğrencilerin uluslararası kabul gören seçkin bir diploma ile mezun olmasına olanak tanımaktadır. Bu sayede IB programı alan öğrenciler, hazırlık veya foundation eğitimi almadan direkt lisans eğitime başlama fırsatına sahip olmaktadır. AP (Advanced Placement) ise, tüm yılı kapsayan bir eğitim sisteminden ziyade öğrencilerin tercih edebildiği 38 farklı ders seçeneği sunmaktadır. Başarıyla tamamlanan AP dersleri, ABD, Kanada, Avustralya gibi ülkelerde bulunan üniversitelerin derslerinden muafiyet veya kredi kazanma imkanı sağlamaktadır. A-Level programı, İngiltere’nin seçkin üniversitelerinde eğitim almak isteyen öğrenciler için avantaj sağlayan bir diploma programı olarak öne çıkmaktadır. 2 yıl süren ve akademik niteliği yüksek bir eğitim sunan A-level, Oxford, Cambridge gibi dünya başarı sıralaması ilk 10’da olan üniversiteler için zorunlu tutulmaktadır. İngiltere üniversiteleri, IB okuyan öğrenciler için 45 üzerinden minimum 25 puan istemektedir, bazı okullarda istenen asgari puan 38’e kadar çıkabilmektedir. Örneğin Bournemouth Üniversitesi IB notu minimum 28 isterken, Bristol Üniversitesi 38 istemektedir. Kings College A-level okuyan bir öğrenciden asgari gereklilik olarak A*AA, isterken University of Essex BBB - BBC isteyebilir. Başvuru esnasından talep edilen gereklilikler, okulların dünya başarı sıralamasına ve sunduğu olanaklara göre değişkenlik göstermektedir.
Yurtdışı Üniversite Eğitim Sistemi Ve Süresi
Yurtdışında eğitim sistemi ve eğitim süresi, ülkelere ve bölümlere göre değişiklik göstermektedir. Amerika’da üniversite eğitimi lisans için 4 yıl, yüksek lisans için 2 yıl olarak sunulmaktadır. Amerika üniversiteleri, öğrencilerin ilgi alanları ve yetenekleri doğrultusunda eğitim vermeyi amaçlar, bu sebeple Amerika’da lisans eğitimine başlayan öğrenciler, ilk 2 yıl genel bir eğitim almaktadır. Bu süreçte, kariyer planlaması yapan ve ilgi alanlarını keşfeden öğrenciler, 3. eğitim yılı itibariyle spesifik alan ve bölüm derslerine başlamaktadır. Tıp eğitimi almak isteyen öğrenciler, bu alanda herhangi bir lisans bölümünü tamamladıktan sonra 4 yıl süren tıp eğitimine başlayabilmektedir. İngiltere’de üniversite eğitimi diğer ülkelere kıyasla daha kısa sürede tamamlanabilmekte, bu sayede öğrenciler iş hayatına daha erken başlayabilmektedir. İngiltere’de lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans (master) ise 1 yıl sürmektedir. İngiltere’de tıp eğitimi ise 6 yılda tamamlanabilmektedir. İngiltere’de bölüm seçimi için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Başvuru sahipleri, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda istedikleri alanda lisans veya yüksek lisans eğitimi alabilmektedir. Sağlık alanları için kabul şartları ve eğitim süresi diğer bölümlerden farklıdır, tıp, diş hekimliği ve benzeri bölümlerde eğitim almak isteyen öğrenciler için eğitim süresi ve kabul şartları farklılık gösterebilmektedir.
Yurtdışında Üniversite Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yurtdışında üniversite seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, ilgili üniversitenin akreditasyonudur. Yetkinliği QS World University Rankings, Times Higher Education World University Rankings gibi dünya çapında kabul gören akreditasyon kurumları tarafından onaylanan İngiltere, Amerika ve Kanada üniversitelerinden mezun olan öğrenciler, iş bulma ve uluslararası kariyer noktasında avantaj elde etmektedir. İlgili derecelendirme kuruluşları tarafından, dünya başarı sıralaması ilk 1000 içinde yer alan üniversiteler, YÖK tarafından denk kabul edilmektedir. Bu üniversitelerde eğitim alan öğrencilerin, Türkiye’de mesleki yetkinliği kabul edilir ve mesleğini icra edebilir.
Yurtdışında Üniversite Okurken Konaklama
Yurtdışında üniversite okumak isteyen öğrenciler, okul tarafından sunulan yurt seçeneklerini değerlendirebileceği gibi, bireysel konaklama da gerçekleştirebilmektedir. Londra'da dışında, Üniversite okuyan bir öğrenci için aylık £400-500 civarında bir bütçe konaklama için yeterli olabilmektedir, Londra merkezinde yaşayan bir öğrenci için ise aylık konaklama bütçesi £700-800 bandına çıkabilmektedir. Üniversite yurtları tarafından sunulan tek kişilik odalar ve sosyal imkanlar, öğrenciler için oldukça konforlu yaşam alanları sunmaktadır. Kiralar büyük şehirlerde, özellikle Londra gibi metropollerde görece küçük şehirlerden daha yüksektir. İngiltere’de ortalama bir dairenin aylık kirası 800£ ile 1,500£ arasında değişebilir. Öğrenciler için oda kiralamak oldukça yaygın ve uygun bir alternatiftir, oda kiralama ücretleri aylık 300£'den başlamaktadır. Eğitim süresince, öğrencilere yasal olarak haftada 20 Saat, mezun olduktan sonra ise 2 yıl sınırsız çalışma izni verilmektedir. Saatlik ücretler şehirlere göre değişmekle birlikte 11-15£ arasındadır. Eğitimi sırasında part-time işte çalışan bir öğrenci, barınma ve gıda masraflarını rahatlıkla karşılayabilmektedir.
Yurtdışında Üniversite Fiyatları
Yurtdışında bulunan üniversitelerin eğitim ücretleri, öğrencilerin ve ailelerin en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. Yurtdışı üniversite fiyatları tercih edilen üniversitenin bulunduğu ülke, dünya başarı sıralaması, lokasyonu, eğitim kalitesi ve mezuniyet sonrası sunulan istihdam olanaklarına göre değişiklik göstermektedir. Yurtdışında burslu üniversite okumak ihtimal dahilinde olmakla birlikte, okulların burs bütçelerinin oldukça kısıtlı olduğunu, bu sebeple oldukça seçici davranabildiklerini söyleyebiliriz. Dünya başarı sıralaması ilk 500’de olan üniversitelerin başlangıç ücretleri, İngiltere için yıllık £15.000 Amerika için $18.000 ve Kanada için CAD20.000 bandındadır. İngiltere’nin en seçkin okullarını kapsayan Russell Group okullar için başlangıç ücretleri yıllık £30.000, benzer şekilde Amerika IVY League üniversiteler için $35.000 aralığındadır. İngiltere üniversite ücretleri, eğitim süresinin diğer ülkelere nazaran daha kısa olması sebebiyle, öğrenciler için maddi avantaj sağlamaktadır.
Yurt Dışında Hangi Üniversitelerde Okuyabilirim?
Gelişen teknoloji sayesinde kolaylaşan iletişim ve ulaşım olanakları, sınırlar ötesi seyahatleri mümkün kılmaktadır. Yurtdışında bulunan üniversitelerde eğitim almak isteyen öğrenciler, bu gelişmeler neticesinde kolaylıkla başvurularını gerçekleştirebilmektedir. Yurtdışında bulunan üniversitelerin kabul şartları, dünya başarı sıralamasına göre değişkenlik göstermekle birlikte, şartları sağlayan öğrenciler için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Kişilerin yurtdışında okuyabileceği üniversiteler, ilgi duyulan sektör, ayrılması planlanan bütçe ve dil becerilerine göre tercih edilebilmektedir.
Neden Üniversite Vizesine İhtiyaç Duyulur?
Yurtdışında bulunan üniversitelerde eğitim almak isteyen kişiler, üniversitelerden kabul alsa dahi, ilgili hükümet tarafından belirlenen vize prosedürüne uygun şekilde vize başvurusu yapmak durumundadır. Uluslararası öğrencilerin eğitim süresince oturum ve çalışma iznini resmi olarak belgeleyen öğrenci vizesinin gereklilikleri ülkelere göre değişebilmektedir.
Üniversite Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurtdışında üniversite okumak için ne gerekli sorusunun cevap olarak, geçerli bir pasaport sahibi olmanız ve seyahatinizi finanse edebilecek maddi imkanlara sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekmektedir. Başvuru yapılan vize türüne göre, kişilerin beyan etmesi gereken farklı evraklar bulunmaktadır. Başvuru yaptığınız vize türüne göre beyan etmeniz gereken evrakların tam listesi için profesyonel vize danışmanlık hizmeti almak, başvuru sürecinin olumlu sonuçlanmasına yardımcı olacaktır. Başvuru süreci doğru yönetildiği takdirde, onay oranları oldukça yüksektir.
Üniversite Vizesi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize gereklilikleri ülkelere göre değişmekle birlikte, genel hatları ile seyahat amacınız doğrultusunda organizasyon yaptığınızı ve seyahatinizi finanse edebilecek maddi yeterliliğe sahip olduğunuzu konsolosluğa belgelemeniz gerekmektedir. Başvuru esnasında istenen belgeler pasaport, başvuru formu, başvuru ücreti ve biyometrik fotoğraf olarak sıralanabilir. Banka dökümleri, konaklama ve ulaşım bilgileri, eğitim bilgileri gibi evraklar ise başvuru yapılan ülkenin vize şartlarına göre farklılık göstermektedir.
Yurtdışı Üniversite Bölümleri
Yurtdışında bulunan üniversiteler, kişilerin eğilimleri ve ilgi alanlarına göre tercih edebileceği yüzlerce eğitim programı sunmaktadır. Mühendislik, İşletme, Bilgisayar bilimleri, İşletme (MBA), Psikoloji, Eğitim bilimleri, Hukuk, Sanat, Tasarım ve Finans gibi iş fırsatlarının geniş olduğu bölümlerde eğitim mümkün olduğu gibi, öğrencilerin ilgi alanlarına göre daha spesifik alanlarda da eğitim imkanı sunulmaktadır.
Yurtdışı Üniversite Puanları
Yurtdışında üniversite başvurusu yapmak için yalnızca pasaport ve güncel eğitim durumunu belgeleyen transkript yeterlidir, herhangi bir sınav şartı aranmamaktadır. Bölüm seçimi, öğrencinin ilgi alanları ve yeteneklerine göre yapılabilmektedir. Yurtdışı üniversitelerinden kabul almak için gereken asgari koşullar ülkelere göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Sınavsız Yurtdışı Üniversiteleri
İngiltere, Amerika ve Kanada üniversiteleri, genellikle sınavsız kabul olanakları ile ön plana çıkmaktadır. Asgari düzeyde ingilizce yeterliliğine ve mevcut eğitimini belgeleyen bir transkripte sahip olan tüm öğrenciler, yeterli bütçeye sahip olmaları halinde, diledikleri alanda eğitim alabilmek için ilgili üniversitelere başvuru yapabilmektedir. Avrupa’nın farklı ülkelerinde, örneğin İtalya’da üniversite okumak ise farklı dil gerekliliklerine tabii olabilmektedir.
Neden İyi Bir Danışman Seçmeliyim?
Danışmanlık hizmetlerinden faydalanmayan öğrenciler, yurtdışı üniversite başvurusunu bireysel şekilde gerçekleştirebilmektedir. Fakat, başvuru esnasında sunulan evraklar ve vize süreci, deneyimi olmayan kişiler için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu noktada yapılan ufak hatalar veya eksik evraklar, sürecin olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilmektedir. Yurtdışı üniversiteleri resmi kayıt ofisi olarak hizmet veren CEO Education, üniversite başvuru ve vize başvuru süreci boyunca ücretsiz danışmanlık hizmeti vermektedir. Profesyonel danışmanlar aracılığı ile yapılan vize ve üniversite başvuruları, yüksek oranda olumlu sonuçlanmaktadır. CEO Education ile yapılan lisans ve yüksek lisans başvurularında, erken kayıt indirimi ve başarı bursu için gerekli başvurular öğrenci adına yapılmaktadır.