Work and Travel, ABD hükümeti tarafından her yıl düzenlenen, katılımcılara sağladığı yurtdışı deneyimine ek olarak maddi gelir elde etme imkanı da sunan bir kültürel değişim programıdır. Tüm dünyadan bir çok öğrenci, her yıl Work and Travel programına başvuru yapmaktadır. Work and Travel başvuru şartları, Amerikan Konsolosluğu tarafından düzenlenmiştir ve başlıca katılım şartı, adayların üniversite öğrencisi olmasıdır. Ayrıca, programa başvuru yapan öğrencilerin 25 yaşını geçmemiş olması, orta düzey İngilizce konuşma becerisine sahip olması ve not ortalamasının 2.00 üzerinde olması gerekmektedir.
Work and Travel ücreti, şirketlere göre değişiklik göstermekle birlikte, ABD konsolosluğu tarafından Work and Travel programına aracılık etmesi adına yetkilendirilen şirketlerin program ücretleri, $3200 ile $4500 arasında değişmektedir. Bu süreçte, öğrencinin işyeri, konaklaması, sağlık sigortası kayıtlı oldukları acente tarafından ayarlanır ve vize için gerekli evraklar temin edilir. Program ücretine ek olarak, uçak bileti, vize ve sevis ücreti, cep harçlığı öğrenci tarafından karşılanmaktadır. Bu kalemler kişiye göre değişiklik göstereceğinden dolayı, Work and Travel ne kadar sorusunun net bir cevabı bulunmamaktadır, fakat ortalama program maliyeti $4700’dan başlamaktadır.
2025 Work and Travel Ücretleri:
CEO Education 2025 Work and Travel Program ücretleri ve taksit seçenekleri şu şekildedir:
-Program Ücreti (Peşin) : $3200 (Kayıt Tarihinden itibaren 14 gün içinde ödenir.)
-Program Ücreti (5 taksit) : $3400 (Aylık Taksit Tutarı: 680$)
2025 Work and Travel Vize Ücreti: $185
SEVIS Ücreti: $35
Amerika Uçak Bileti: $600 - $1000 (gidiş-dönüş) Cep Harçlığı $700 - $1200
Öğrencilerin sıkça merak ettiği work and travel ne kadar para lazım sorusunun cevabı; ödeme şekli, uçak bileti ve cep harçlığı gibi değişkenlere göre farklılık gösterebilmektedir. Work and Travel program maliyeti ortalama $4720 ile $5320 arasında değişmektedir. Programa katılan öğrenciler çoğunlukla program için ödedikleri ücreti, Amerika’da çalışarak kazanmaktadır. Güncel Work and Travel fiyat bilgisi ve kayıt şartlarını öğrenmek için Ceo Education ile iletişime geçebilirsiniz.
Tablo olarak özetleyecek olursak ;
Ücret Kalemi |
Miktar |
2025 Work and Travel Ücreti |
|
Peşin Ödeme |
$3200 |
Taksitli Ödeme (5 taksit) |
$3400 |
2025 Work and Travel Vize Ücreti |
$185 |
SEVIS Ücreti |
$35 |
Work and Travel Uçak Bileti |
$600 - $1000 (gidiş-dönüş) |
Cep Harçlığı |
$700 - $1200 |
Toplam (Peşin) |
$4720 - $5120 |
Toplam (Taksitli) |
$4920 - $5320 |
Work and Travel Nedir?
Work and Travel Programı, ABD hükümetinin desteği ile düzenlenen bir kültürel değişim programıdır. Work and Travel programı, her yıl yaz aylarında düzenlenir, takribi olarak Mayıs ayında başlar ve tüm dünyadan öğrencilerin programa katılımı ile yaz sonuna kadar devam eder. Yalnızca üniversite öğrencilerinin katılabildiği Work and Travel programı, katılımcılara Amerika’da yaşama ve çalışma imkanı sunar. Öğrencilerin Amerikan yaşam tarzını deneyimleme fırsatı bulduğu bu program, sunduğu avantajlar sayesinde her yıl binlerce öğrenci tarafından tercih edilmektedir. Work and Travel programı, farklı ülkelerden katılan binlerce öğrenci için, yaz aylarını değerlendirebilecekleri en popüler deneyimlerin başında gelmektedir. Work and Travel kapsamında, Amerika’ya giden öğrenciler yaz boyunca Amerika’da çalışma ve oturum hakkına sahip olur. Amerika’yı kültürel anlamda deneyimlemek, yeni bir ülkeyi keşfetmek, farklı milletlerden öğrencilerle tanışmak, aynı zamanda maddi gelir elde etmek ve iş tecrübesi kazanmak için eşsiz bir programdır. Work and Travel programına katılan öğrenciler, CEO Education tarafından ayarlanan işlerde çalışarak, dolar bazında para kazanıp, yaşam giderlerini karşılayabilmektedir.
Work and Travel konaklama türleri işveren veya şirketimiz tarafından ayarlanır, böylece öğrenci gittiğinde konaklama bulmak için uğraşmaz. Buradan gitmeden konaklaması hazır olur. Konaklama türleri genellikle 'house' dediğimiz evlerde, motellerde, hotellerde veya apart dairelerde, diğer Work and Travel öğrencileri ile birlikte kalınacak şekilde düzenlenir. Bu konaklamalar iş yerlerine yürüyüş mesafesinde, bisiklet mesafesinde veya toplu taşımaya yakın yerlerde olur. Öğrenciler ABD’de kazandıkları para ile konaklama ücretini karşılarlar.
Öğrencilerin çalışma süresi için herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır, öğrenciler diledikleri kadar mesai alıp fazladan ödeme alabilir. Program kapsamında sunulan Work and Travel iş seçenekleri, öğrencilerin yaz tatilini keyifli bir sürece dönüştürmeyi amaçlayan basit işlerdir. Cankurtaranlık, otel, restoran, kafe, müze, eğlence parkları gibi işyerlerinde gişe görevlisi, garson, komi, housekeeper gibi görevlerde çalışmak mümkündür. Ayrıca öğrenciler, ek iş bulabilir ve bu sayede ek gelir elde edebilir. Garsonluk, tezgahtarlık, komilik, kasiyerlik gibi ek işler oldukça popülerdir. Amerika’da öğrenciler çalıştıkları saat üzerinden ücret alır, ekstra gelir elde etmek isteyen öğrenciler, işverenden mesai talep edebilir. Bazı işyerleri, overtime uygulamasına sahiptir. Bu işyerlerinde çalışan öğrenciler, haftada 40 saat üzerinde mesai aldıkları takdirde, normal şartlarda aldıkları saatlik ücretin 1,5 katını kazanabilir. İşyeri ve lokasyon seçimi tamamen öğrencilerin insiyatifindedir, katılımcıların şirketimiz tarafından sunulan iş seçenekleri arasından kendine en uygun işi veya gitmek istediği eyaleti seçme şansı bulunmaktadır. Öğrencinin profili işverenler tarafından incelenir ve uygun bulunduğu takdirde işe kabul edilir. Çalışma süresince hem iş deneyimi hem de para kazanan öğrenciler, Travel süresinde de biriktirdikleri para ile ülkeyi gezebilmektedir. 3 ay süren çalışma periyodunu tamamlayan öğrenciler işten ayrıldıktan sonra Travel periyodu başlar ve 1 ay sürer. Travel süresi, öğrencinin isteği doğrultusunda daha kısa olabilir. Bu süre genellikle öğrencilerin akademik takvimine göre, kendileri tarafından belirlenir. Katılımcıların sosyal çevrelerini geliştirmesi, İngilizce dil pratiği yapma imkanı bulması, iş deneyimi kazanması, dolar ile maaş alması ve bu sayede seyahat etme ve Amerika’yı gezme imkanı bulması Work and Travel’ın çok yönlü kazanımlarından bazılarıdır. Work and Travel programı, tüm dünyadan öğrenciler için yıllardır en popüler değişim programlarının başında yer almaktadır. Work and Travel şartları fiyatları şirketlere göre değişiklik göstermekle beraber, yazımızın devamında work and travel ücret ve başvuru şartlarını genel hatları ile bulabilirsiniz.
Work and Travel Program Ücreti Nedir?
ABD Konsolosluğu, Türkiye’den başvuru yapan öğrenciler adına Work and Travel programını organize etmesi için ilgili kurumlara yetki vermektedir. Work and Travel’a bireysel başvuru yapmak mümkün değildir, programa katılmak isteyen öğrenciler yetkili bir yurtdışı eğitim acentesi aracılığı ile başvuru yapmalıdır. Work and Travel için yetkili şirketlerin listesine ABD Konsolosluğu resmi web sitesinden ulaşabilirsiniz. Yurtdışı eğitim acenteleri, öğrenciler adına Work and Travel sürecini organize etmekte, sunulan bu danışmanlık hizmeti için de program ücreti talep etmektedir. Ceo Education, programa katılan öğrencilere program ücreti dahilinde Amerika’da iş bulma, konaklama ayarlama, özel sağlık sigortası, 7/24 danışmanlık hattı, iş ve konaklama garantisi, vize evraklarının temini, vize randevusu, kişiye özel oryantasyon desteği gibi birçok hizmet sunmaktadır. Work and Travel program ücretleri şirketlere göre değişiklik göstermekle birlikte, sunulan hizmetler de aynı ölçüde değişkendir. Bu noktada, programa başvuru yapmak isteyen öğrencilerin detaylı şekilde şirket araştırması yapması elzemdir. Şirketin, konsolosluk tarafından yetkili olması ve daha önce programa katılan öğrencilerin şirket hakkındaki geri dönüşleri, şirket seçiminde belirleyici olmaktadır.
Work and Travel Nasıl Başvurulur?
Work and Travel programı belli bir kotaya sahiptir ve her yıl sınırlı sayıda öğrenci kabul edilmektedir, bu sebeple erken kayıt döneminde başvuru yapmak kabul şansını arttırmak için oldukça önemlidir. 2025 yazı Work and Travel için başvurular, 1 Mayıs 2024 itibariyle başlamıştır. Erken kayıt yapan öğrenciler, erken kayıt indirimleri ve taksit avantajlarından faydalanabilmektedir. Work and Travel’a başvuru yapmak isteyen öğrenciler, telefon üzerinden veya ofisimizi ziyaret ederek kayıt işlemlerini başlatabilir. Başvuru yapan öğrencilerin İngilizce yeterliliği ve akademik şartlarının uygunluğu uzman danışmanlarımız tarafından değerlendirilir. Uygun adayların işlemleri başlatılır, ve süreç şirketimiz tarafından takip edilir. Başvuru yapmak için herhangi bir ek belge istenmemektedir. Sınırlı sayıdaki kontenjanlarda yerinizi ayırtmak için CEO Education ile iletişime geçebilirsiniz.
Work and Travel Başvuru Şartları Nelerdir?
Work and Travel programına başvuru yapmak isteyen katılımcılar, Amerikan Konsolosluğunun belirlediği şartları sağladığı takdirde programa başvuru yapabilir. 2025 Work and Travel şartları genel olarak katılımcıların yaşı, akademik başarısı ve ingilizce konuşma becerilerini kapsamaktadır. Work and Travel programına katılabilmek için gerekli şartlar şu şekilde sıralanabilir:
● Work and Travel programı için yaş aralığı 18-25 olarak belirlenmiştir. Katılımcı, minimum 18 yaşında olmalıdır, 25 yaşını dolduran öğrenciler programa kabul edilmemektedir.
● Ceo Education aracılığı ile Work and Travel başvuru yapan katılımcılar, üniversitelerin 4 yıllık eğitim fakültelerinde aktif öğrenci olmalıdır. Lisans eğitimi alan öğrenciler için tam zamanlı örgün öğretim şartı bulunmaktadır. 2 yıllık meslek yüksekokullarında eğitim alan öğrenciler Work and Travel programına başvuru yapamaz. Fakat, bu kural bazı kurumlar için esnektir. Bu şirketler, hem yüksekokul, hem de yüksek lisans öğrencilerinin başvurularını kabul etmektedir. Eğitim şartını karşılamayan öğrenciler, şahsi şirket araştırması yaparak, kabul eden şirketler ile iletişime geçebilir.
● Work and Travel programına başvuru yapmak isteyen öğrencilerin Minimum B1-B2 (Intermediate) düzeyinde İngilizce konuşma becerisine sahip olması gerekmektedir. İngilizce yeterliliğini ölçmek için yazılı sınav şartı bulunmamakla birlikte, TOEFL, IELTS gibi sınav şartı da aranmamaktadır. Katılımcıların İngilizce yeterliliği, Ceo Education bünyesindeki danışmanlar tarafından skype, zoom veya telefon üzerinden gerçekleştirilecek sözlü mülakatlar ile belirlenmektedir. Danışmanlarımız tarafından gerçekleştirilen sözlü mülakatı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ikinci aşamada, ABD’deki sponsor şirketimiz ile skype üzerinden İngilizce mülakata katılabilmektedir. Bu mülakatı da başarıyla tamamlayan öğrenciler programa katılmaya hak kazanır, görüşme tamamlandıktan sonra işlemler resmi olarak başlatılır. Sponsor şirketimiz ile yapılan skype mülakatında başarısız olan öğrenciler için ikinci bir görüşme ayarlanmaktadır. Şayet öğrenci, ikinci görüşmede de başarısız olursa programa kabul edilmemektedir. Bu durumda, öğrencinin başvuru esnasında Ceo Education’a ödemiş olduğu tüm tutar, kesintisiz olarak tarafına iade edilir.
● Work and Travel başvuru yapmak için önemli kriterlerden biri de öğrencinin akademik başarısı ve not ortalamasıdır. Şirketimizin başvuru politikası gereğince, programa başvuru yapacak öğrencilerin not ortalaması minimum 2.00 ve üzerinde olmalıdır. Work and Travel kapsamında Amerika vizesi (J-1) alabilmek için tek kriter not ortalaması değildir, değerlendirme sürecine pozitif etki edecek faktörlerden yalnızca biridir. Konsolosluk tarafından belirlenen Work and Travel katılım şartlarında yazılı olarak belirtilen bir alt sınır yoktur, bu sebeple not ortalaması kuralı esnektir. Fakat katılımcının akademik başarısı ne kadar yüksekse, vize alma oranı da o denli yüksek olmaktadır. Not ortalaması 2.00 altında olan öğrenciler için, vize onay oranı oldukça düşüktür.