STEM Nedir, Neden Önemlidir?

STEM Nedir, Neden Önemlidir?

Büyük bir hızla gelişen ve değişen günümüz dünyasında yaşanan teknolojik gelişmeler, eğitim sistemlerinde de değişim ve ilerlemenin yolunu açmaktadır. Geleceğin meslekleri için erken yaşlarda çocuklarına yatırım yapmak isteyen ebeveynler için STEM uzun vadeli bir eğitim programı olarak karşımıza çıkmaktadır. Alışılmış eğitim sistemlerinden farklı olarak STEM, uzun bir sürecin bütününe verilen isimdir ve çocukların erken yaşlardan itibaren analitik düşünme, eleştirel bakış açısı ve bilişsel becerilerinin gelişmesine katkı sağlamaktadır. Klasik eğitim sisteminin öğrencilere sunduğu faydalar, teknolojik gelişmeler ve dünyamızın değişme hızını göz önünde bulundurduğumuzda, uzun vadede yetersiz kalmaktadır. Bu noktada, daha kapsayıcı ve günlük hayatta fayda sağlayacak, araştırmayı ve sorgulama yeteneğini geliştiren bir eğitim anlayışını benimseyen STEM, öğrencilere çok yönlü ve kapsayıcı bir eğitim ile, teknoloji, matematik, mühendislik gibi disiplinlerin temel kavramlarını erken yaşta öğretmeyi hedeflemektedir.

STEM Nedir?

STEM kavramı, uzun vadeli ve yenilikçi bir eğitim anlayışını ifade etmek için kullanılmaktadır. Stem açılımı İngilizce terimlerin baş harfleri esas alınarak oluşturulmuş "science" (bilim), "technology" (teknoloji), "engineering" (mühendislik) ve "mathematics" (matematik) olarak açıklanabilir. STEM eğitim sistemi, “art (sanat)” teriminin de eklenmesiyle “STEAM” veya “STEM+A” olarak anılmaktadır.

STEM ne demek ve STEM eğitimi nedir soruları ebeveynler için kafa karıştırıcı olmaktadır. STEM nedir sorusunun cevabı en basit tabiriyle, sorgulayan ve araştıran bireyler yetiştirmeyi hedefleyen, eğitimin ezbere değil öğrencilerin aktif katılımı ile projelere ve deneyime dayalı olduğu eğitim sistemidir. STEM eğitimi için yaş sınırlaması bulunmamaktadır, okul öncesi dönemden itibaren uygulanmaya başlayan STEM eğitim sistemi, ortaöğretim ve yükseköğretim seviyelerinde de uygulanabilmektedir.

STEM eğitimi, klasik yaklaşımdan farklı olarak olarak, öğrencilere okul öncesi dönemden itibaren sorgulayıcı ve araştırmacı bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemektedir. STEM eğitimi, öğrenilmesi gereken konuları öğrencilere ezberletmek yerine, mantığını ve işleyişini öğretmeyi, bunu ise deneyler ve projeler yoluyla anlatmayı hedeflemektedir. STEM sisteminin yöntemleri ile, merak ve araştırma içgüdüsü kazanan öğrenciler, matematik, fen bilgisi, fizik, biyoloji gibi konuları ezberci bir yaklaşımdan ziyade genel mantığına aşina olarak öğrenmektedir.

STEM Eğitiminin Faydaları Nelerdir?

Hızla değişen dünyamız, eğitim sistemlerinin de değişime uğramasını gerektirmektedir. STEM eğitim sistemi uzun vadeli bir süreçtir, erken yaşta başlayan bu eğitim, lisans eğitimine kadar devam etmekte ve bireylerin hayatları boyunca karşılaşabilecekleri sorunlar karşısında olaylara bakış açısını ve problem çözme becerilerini inşaa etmeyi hedeflemektedir. Geleceğin dünyası için, bir çok yeni iş kolu ve yeni meslek grubu öngörülmektedir. STEM eğitim sistemi bu amaca yönelik bir müfredat benimseyerek, öğrencilere küçük yaşlardan itibaren mühendislik, matematik, fizik gibi bilimleri temelden kavramalarını sağlayacak bir eğitim imkanı sunmaktadır. Öğrencilerin analitik düşünme becerilerini geliştirmeyi hedefleyen STEM eğitimi, bunu projeler ile öğrencilere sorumluluk vererek ve bilimsel deneyler ile merak uyandırarak yapmayı amaçlamaktadır. Öğrencilere verilen eğitimin bu aşaması aynı zamanda öğrencilere üretme ve kendini gösterme fırsatı sunmakta, kendi projeleri ile başarı sağlayan öğrenciler özgüven kazanmaktadır. Kendi potansiyelini gerçekleştirme yolculuğuna küçük yaşlarda başlayan bireyler, yetişkin olduklarında da kazandıkları bu özsaygı sayesinde üretken ve başarılı olmaktadır. STEM eğitiminin bir diğer faydası ise, öğrencilerin küçük yaşlardan itibaren kendi potansiyellerini ve ilgi alanlarını keşfederek, kariyer planlamasına kadar uzanan bu uzun süreçte kendileri için en doğru tercihi yapabilecek kapasiteye ulaşmalarıdır. Küçük yaşlarda edinilen proje üreticisi olmanın verdiği özgüven, eleştirel düşünme becerisi ve sorumluluk alabilme potansiyeli, ilerleyen yaşlarda öğrencilerin yeteneklerini keşfetmesine ve doğru meslek seçimi yapmasına da fayda sağlamaktadır. Günümüzde birçok kurumsal şirket ve işveren STEM eğitiminin önemini kavramakta ve kritik pozisyonlarda STEM eğitimi almış öğrencileri istihdam etmektedir.

STEM Eğitimi Nasıl Uygulanır?

STEM eğitimi, alanında yetkin eğitmenler tarafından uygulanan bir eğitim modelidir. Bu eğitmenlerin, STEM eğitimi verme yetkisi için belirli programlara katılması ve bu konuda eğitim alması gerekmektedir. STEM eğitimi verme yetkinliğine sahip eğitmenler, sertifikaları ile bu yetkinliklerini ilgili kurumlara beyan etmektedir.

STEM eğitim sisteminde en önemli nokta, öğrencilerin eğitime aktif katılım sağlamasıdır. STEM eğitim sistemini, Geleneksel yöntemlerden ayıran en bariz farkların başında öğrenci odaklı olması gelmektedir. Öğrencilerin, öğrenme sürecine aktif katılımı, proje tasarımları, deneyler ve araştırma ödevleri yolu ile sağlanır. Bu aşamada, öğrencilerin sorumluluk alması ve bazı projelerde takım çalışmasında bulunarak uyumlu çalışma becerisini kazanması amaçlanmaktadır. Tasarım ve proje ödevleri, öğrencilerin sorumluluk duygusunu geliştirmekle birlikte, üretme ve bunun sonucunda takdir edilme duygusu öğrencilerin özsaygısını ve öğrenme hevesini arttırmaktadır. STEM eğitiminin bir diğer uygulaması, pozitif bilimleri deneyler yolu ile kavramayı kolaylaştırmasıdır. Temel kavramları fiziksel olarak deneyimleme fırsatı bulan öğrenciler, alışık olduğumuz ezber sisteminin aksine, bilimin mantığını kavrama amacıyla eğitim alır. Bu yöntem, aynı zamanda öğrencilerin eleştirel bakış açısı geliştirmesine, ve öğrencilerde merak uyandırarak araştırmacı yönlerini ortaya çıkarmaya yardımcı olur. STEM eğitiminin kazanımlarından biri de, öğrencilerin teknoloji kullanımını desteklemesidir. Araştırma ödevleri, deneyler ve projeler için sorumluluk alan öğrenciler, hazırlık için çağımızın en önemli becerilerinden biri olan teknoloji kullanımına küçük yaşlardan itibaren aşina olurlar. Teknoloji kullanımı yalnızca internet ile sınırlı değildir. Aynı zamanda bilgisayar bilimleri ve mühendislik alanında da teknolojik gelişmeler yakından takip edilir ve öğrenciler bu sürece dahil edilir.

Neden STEM Programına Katılmalısınız?

Çağımızın değişen şartları, yeni beceriler ve yeteneklerin istihdamını da beraberinde getirmektedir. Günümüzde teknolojik okur yazarlık ve analitik düşünme ve sorun çözme becerisinin iş alımlarında ön planda olduğu aşikardır. Bu trendin gelecekte de süreceğini öngörmek hiç de zor değildir. Bu sebeple, erken yaşlarda başlayan STEM eğitimi, çocuklar için gelecek kariyerlerine yapılabilecek en uygun yatırımlardan biri olarak tüm dünyada ilgi görmektedir. STEM eğitimi için yaş sınırlaması bulunmamaktadır, her yaştan öğrenci ve yetişkin, STEM eğitiminin prensiplerine yönelik ilkokul, ortaokul, lise ve lisans eğitimi alabilmektedir.

En İyi STEM Konuları Nelerdir?

STEM eğitimi, içeriği itibariyle birçok farklı disipline uygulanabilecek teknik becerileri geliştirmeyi amaçlayan sistemin bütünüdür. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanında analitik düşünme becerilerini küçük yaşlardan itibaren öğrenmeye başlayan öğrenciler, ilerleyen yıllarda kendi potansiyelleri ve ilgi alanları dahilinde kariyer seçimi yapabilmektedir. STEM eğitim sisteminde, bilgisayar ve teknoloji kullanımına dayalı proje tasarımlarına, yapı setleri ile motor becerilerini geliştirmeyi hedefleyen uygulamalara ve çeşitli kimya deneyleri gibi interaktif derslere yer verilmektedir. Bunlara ek olarak, öğrencilerin iş hayatında ihtiyacı olacak becerileri ve uyum yeteneğini kazanması için takım çalışmasını destekleyen projelere de yer verilmektedir. Öğrenciler birlikte çalışarak tamamladıkları proje ve ödevler ile takım çalışmasının önemini küçük yaşlardan itibaren kavramaktadır. Bu 4 önemli disiplinde kazanılan beceriler, bilgisayar bilimlerinden uzay bilimlerine, tıp alanlarından çeşitli mühendislik bölümlerine kadar bir çok alanda öğrencilere avantaj sağlamaktadır.

STEM Eğitimi Almak İçin Neye İhtiyacınız Var?

Yurtdışında STEM eğitimi almak isteyen öğrencilerin öncelikle İngilizce yeterlilik şartını sağlaması gerekmektedir. TOEFL ve IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan İngilizce yeterlilik sınavlarından alınan puan ile yurtdışında lise ve üniversite başvurusu yapmak mümkündür. Buna ek olarak, bazı kurumlar öğrencilerin sayısal alanlarda başarı durumunu gösteren not ortalaması gibi ek belgeler de talep etmektedir. Üniversitelere kabul almak için IELTS veya TOEFL dışında herhangi bir sınav şartı aranmamaktadır. Öğrenciler bölüm seçimlerini, ilgi alanları, yetenekleri ve kariyer planları doğrultusunda yapabilmektedir. Alan seçimi konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

İngiltere’de üniversite eğitimi 3 yıl sürmekte olup, STEM eğitim sistemini benimseyen birçok üniversite bulunmaktadır. Bu üniversiteler, özellikle teknoloji ve mühendislik alanında yenilikçi eğitim sistemleri, uygulamalı müfredatları ve araştırma çalışmalarına sağladıkları destekler ile ön plana çıkmaktadır. Eğitim süresinin kısa olması ve İngiltere’de yaşam maliyetleri birçok kişi için İngiltere’yi eğitim adına tercih edilebilir kılmaktadır. İngiltere’de eğitim ile ilgili ücretsiz danışmanlık ve bilgi almak için CEO Education ile iletişime geçebilirsiniz.

STEM Eğitimi Sunan Uluslararası Üniversiteler Hangileridir?

STEM eğitim sistemi, birçok uluslararası üniversite tarafından benimsenmiş ve aktif olarak uygulanmaktadır. Bu üniversiteler, uygulamalı eğitim olanakları ve araştırma bütçeleri ile ön plana çıkmaktadır. STEM eğitimi alan öğrenciler, istatiksel olarak mezuniyet sonrası istihdam ve kariyer listelerinde en önlerde yer almaktadır. STEM eğitim anlayışını benimseyen ve Bilim, teknoloji, mühendislik alanında ön plana çıkan bazı uluslararası üniversiteler şunlardır:

Imperial College London

University of Cambridge

University of Oxford

University College London (UCL)

University of Manchester

University of Bristol

University of Edinburgh

University of Southampton

University of Warwick

University of Sheffield

University of Leeds

University of Nottingham

University of Glasgow

University of Exeter

University of York

University of Bath

University of Newcastle

University of Strathclyde

University of Liverpool

Queen Mary University of London

Paylaş

Accredited By: