Amerika Vizesi

Amerika Vizesi

Amerika Vizesi

Amerika vizesi, ABD hükümeti tarafından muaf tutulan ülkeler hariç, ülkeye giriş yapmak isteyen yabancı uyruklu kişilerden talep edilen resmi izin belgesidir. Vize muafiyetine sahip olmayan ülkelerin vatandaşları, Amerika’ya seyahat etmek istediği takdirde ABD Konsolosluğu aracılığı ile Amerika vizesi için başvuru yapmak durumundadır. Amerika vizesi, başvuru türüne göre değişiklik gösteren birçok alt kategoriye sahiptir, fakat genel olarak ‘’Göçmen Vizesi’’ ve ‘’Göçmen Olmayan Vize’’ olmak üzere iki ana kategoride değerlendirilmektedir.

Amerika Vize Türleri Nelerdir?

Amerika vize türleri, ‘’Göçmen Vize’’ ve ‘’Göçmen Olmayan Vize’’ olmak üzere iki ana gruba ayrılmaktadır. Kişilerin seyahat amaçları ve planlanan kalış süreleri başvuru yapacağı vize türünü belirlemek için göz önünde bulundurulan etkenlerdir. Türk vatandaşları tarafından en çok başvuru yapılan vize türleri J-1, F-1, B-1 ve B-2 olarak sıralanabilir.

J-1 vize türü, ‘’Work and Travel’’ programına katılan öğrencilerin başvuru yapabildiği vize türüdür. Amerikan hükümeti tarafından düzenlenen bir kültürel değişim programı olan Work and Travel, farklı ülkelerden programa katılan üniversite öğrencilerinin yaz aylarında Amerika’da çalışabilmesine olanak tanımaktadır. 3 ay süre ile çalışma izni, toplamda 4 ay ülkede kalma imkanı sağlayan J-1 vizesine başvuru yapabilmek için, başvuru sahiplerinin Work and Travel program şartlarını sağlamış olması gerekmektedir. Öğrencilerin Amerika’da yasal olarak çalışıp, para kazanmasına olanak tanıdığı için J-1 vizesi Amerika çalışma vizesi olarak değerlendirilebilir. Amerika çalışma vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı, en çok tercih edilen yurtdışı eğitim programlarından olan Work and Travel’a katılmaktır.

F-1 vize türü, Amerika’da eğitim programlarına katılmayı planlayan kişilerin başvuru yapması gereken vize türüdür. Amerika öğrenci vizesi olarak adlandırılan F-1 vizesi, akademik amaçlarla Amerika’ya seyahat edecek olan başvuru sahipleri için uygundur. Amerika dil okulları ile dil eğitimi ve Amerika’da lise eğitimi alacak başvuru sahipleri F-1 vize türüne başvuru yapabilir. Amerika üniversiteleri bünyesinde lisans veya yüksek lisans programlarına katılan kişiler F-1 vizesi dahilinde yasal olarak kampüs içinde part-time çalışma iznine de sahip olmaktadır. Yalnızca üniversite eğitimi alan kişiler için geçerli olan çalışma izni, diğer eğitim programlarına katılan kişiler için geçerli değildir. Amerika’da lisans ve yüksek lisans eğitimini tamamlayan kişiler katıldıkları programları başarıyla tamamladıktan sonra 1 ila 3 yıl arası oturum ve çalışma izni de alabilmektedir.

B-1 ve B-2 vize türü ise, turist vizesi olarak tanımlanabilir. Kısa süreli turistik geziler, iş seyahatleri, aile ve arkadaş ziyaretleri için Amerika’da bulunacak olan kişiler, bu vize türüne başvuru yapabilir. B-1 ve B-2 vize türü kısa süreli seyahatler için tercih edilmesi gereken bir vize türü olmasına karşın, 10 yıla kadar vize verilebilmektedir. B-1 ve B-2 vize türü ile seyahat eden kişilerin Amerika’da yasal olarak çalışma izni bulunmamaktadır.

Diğer göçmen olmayan vize türleri ise şu şekildedir:

  • Sporcu, amatör veya profesyonel (sadece ödül için yarışan) (B-1)
  • Au pair (değişim programı) (J)
  • Avustralyalı profesyonel uzmanlık vizesi (E-3)
  • Sınır Geçiş Kartı: Meksika (BCC)
  • İş amaçlı ziyaretçi (B-1)
  • Sadece Kuzey Mariana Adaları geçiş çalışanı (CW-1)
  • Mürettebat üyesi (D)
  • Diplomat veya yabancı hükümet yetkilisi (A)
  • Ev içi çalışan veya dadı - yabancı uyruklu bir işverenle birlikte olmalı (B-1)
  • Belirlenmiş bir uluslararası örgüt veya NATO çalışanı (G1-G5, NATO)
  • Değişim programı katılımcısı (J)
  • Bilim, Sanat, Eğitim, İş Dünyası veya Spor alanında olağanüstü yeteneğe sahip yabancı uyruklu (O)
  • Serbest Ticaret Anlaşması (FTA) Profesyoneli: Şili, Singapur (H-1B1 - Şili, H-1B1 - Singapur)
  • Uluslararası kültürel değişim katılımcısı (Q)
  • Şirket içi transfer çalışanı (L)
  • Tıbbi tedavi için ziyaretçi (B-2)
  • Basın mensubu, gazeteci (I)
  • NAFTA profesyonel çalışanı: Meksika, Kanada (TN/TD)
  • Performans sanatçısı, sporcu, eğlence sektöründen (P)
  • Hekim (J, H-1B)
  • Profesör, akademisyen, öğretmen (değişim programı) (J)
  • Din görevlisi (R)
  • Özel bilgi gerektiren uzmanlık alanlarında çalışan (H-1B)
  • Öğrenci: akademik, mesleki (F, M)
  • Geçici tarım işçisi (H-2A)
  • Geçici veya mevsimsel işlerde çalışacak geçici işçi (H-2B)
  • Turizm, tatil, eğlence amaçlı ziyaretçi (B-2)
  • Ağırlıklı olarak iş amaçlı olmayan bir eğitim programına katılan kişi (H-3)
  • Ticaret anlaşması yapan veya yatırımcı (E)
  • ABD üzerinden transit geçiş yapan (C)
  • Suç Mağduru (U)
  • İnsan Ticareti Mağduru (T)
  • Daimi Oturma İzni olan bir kişinin eşi ve çocukları için Göçmen Olmayan Vizesi (V)
  • ABD'de Yenileme - A, G ve NATO Vizeleri

Amerika Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika’ya gitmek isteyen birçok kişi, Amerika vizesi nasıl alınır sorusuna cevap aramaktadır. Amerika vizesi başvuru süreci, vize başvurusu konusunda deneyimi olmayan kişiler için kafa karıştırıcı olabilmektedir. Ayrıntılı bir hazırlık gerektiren başvuru sürecinin sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için alanında uzman vize danışmanlarından destek almanız tavsiye edilir.
Amerika vizesine başvuru yapabilmek için, ilk yapmanız gereken DS-160 belgesi doldurmaktır. ‘’Online Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu’’ olan DS-160 formu, başvuru sahiplerinin kişisel bilgileri ve seyahat amaçları ile ilgili detaylı sorular içermektedir. DS-160 formunun doğru bilgilerle ve eksiksiz şekilde tamamlanması, vize sürecinin olumlu sonuçlanması adına önem arz etmektedir. https://ceac.state.gov/CEAC/ web sitesi üzerinden online olarak doldurabileceğiniz DS-160 formu, aynı zamanda vize randevusu sırasında fiziksel olarak bulundurmanız gereken amerika vizesi için gerekli evraklar arasındadır.

DS-160 formunu doldurduktan sonra, www.usvisa-info.com web sitesi üzerinden yeni kullanıcı hesabı oluşturarak vize randevunuzu alabilirsiniz. Bu aşamada, vize randevusunda konsolosluğa teslim etmeniz gereken pasaportunuzun, yeniden tarafınıza gönderimi için adres seçimi yapılmalıdır. Randevu oluşturabilmek için, yönergeler takip edilerek amerika vizesi ücreti online olarak ödenmelidir. Vize ücreti ödendikten sonra, vize randevusu için tarih ve saat seçimi yapabilirsiniz. Vize randevusunun detayları, ayrıca tarafınıza mail olarak gönderilmektedir. Vize randevu tarihine kadar gerekli evrakları temin etmek ve randevu tarihinde vize mülakatı için ilgili konsolosluğa şahsen katılım sağlamak gerekmektedir. Bazı durumlarda, konsolosluk yalnızca başvuru sahiplerinin belgelerini inceleyerek vize değerlendirmesi yapmaktadır, şahsen görüşme talep edilmemektedir.

Vize başvurusunun tamamlanmasının ardından, ABD Konsolosluğu vize değerlendirme sürecini başlatmaktadır. Dönemsel olarak değişmekle birlikte, vize başvuruları 4-6 hafta içerisinde sonuçlanmaktadır. Vize başvurusu olumlu sonuçlandığı takdirde, pasaportunuz vize işlenmiş şekilde tarafınıza kargolanmaktadır.

Amerika Vizesi Başvuru Şartları

ABD Konsolosluğu aracılığı ile herhangi bir vize türüne başvuru yapabilmek için, Amerika vizesi şartları sağlanmış olmalıdır. İlk olarak, planlanan seyahat bitiş tarihinden sonra en az 6 ay geçerliliği olan bir pasaport sahibi olmanız gerekmektedir. Bazı vize türleri için, seyahatinizi maddi olarak karşılayabilecek imkanlara sahip olduğunuzu kanıtlayan finansal dökümanlar sunmanız istenebilir. Akademik eğitim veya dil eğitimi için Amerika vizesi almak istiyorsanız, vize başvurusu esnasında ilgili kurumlardan alınacak onaylı kabul mektupları istenmektedir. J-1 ve F-1 gibi bazı vize türlerine başvuru yapmadan önce, SEVIS ücreti ödenmesi gerekmektedir. Vize randevusuna giderken, SEVIS ücretinin ödendiğine dair dekontun fiziksel olarak bulundurulması gerekmektedir.

Amerika Vize Evrakları

Amerika Konsolosluğu, çeşitli seyahat amaçlarına ve durumlara göre sınıflandırılmış bir çok vize türünde başvuru kabul etmektedir. Başvuru sahiplerinin ülkeye gidiş amaçları ve planlanan kalış sürelerine uygun olarak başvuru yaptığı vize türleri için beyan edilmesi gereken evraklar da değişiklik gösterebilmektedir. Göçmen olmayan vize başvuruları için gereken evraklar şu şekildedir:

  1. Pasaport
  2. DS-160 formu (Onay sayfasının çıktısı.)
  3. Son altı ayda beyaz fon ile çekilmiş, 5×5 cm boyutunda bir adet renkli fotoğraf.

(Gözlüklü olarak çekilmiş fotoğraflar kabul edilmemektedir.)

Bu belgelere ek olarak, başvurunuzu destekleyecek belgeler vize türünüze göre değişiklik göstermektedir. Beyan etmek durumunda olduğunuz bazı ek belgeler vize türüne göre şu şekildedir:

  1. Turist (B1/B2) / Transit (C) Vize:
    Başvurunuzu destekleyecek finansal dökümanlar, tapular, sigorta bildirimi vs.
  2. Öğrenci Vizeleri (F1, F2, M1, M2):
    SEVIS ödeme dekontu
    SEVIS tarafından oluşturulan, okul tarafından verilen I-20 formu Program masraflarını karşılayabileceğinizi gösteren finansal belgeler Özgeçmiş (CV), davet mektubu vs.
  3. Değişim Programı Vizesi (J1, J2):
    SEVIS ödeme dekontu
    DS-2019 Formu (Değişim Programı Statüsü için Uygunluk Sertifikası) DS-7002 Formu (Eğitim / Staj Yerleştirme Planı)

Amerika Vize Ücreti

Amerika vizesi, seyahat amacına ve ülkede kalınacak süreye göre belirlenen bir çok vize türüne sahiptir. Amerika vizesi ne kadar sorusunun cevabı, seçilen vize türüne göre değişiklik göstermektedir. Amerika işçi vizesi ve Amerika turist vizesi ücreti $185 olarak işleme alınmaktadır. Amerika öğrenci vizesi ise yine $185 olarak ücretlendirilmekle birlikte, vize ücretine $35 ila $350 arasında değişen SEVIS ücreti eklenmektedir. Amerika göçmen vizesi ise göçmenlik kategorisine göre değişmekle birlikte, $205 ila $675 arasında ücretlendirilmektedir. Vize ücretleri dolar bazlı işleme alınmaktadır, Amerika vizesi kaç TL sorusunun cevabı, güncel dolar kuruna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Amerika Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Amerika’ya seyahat etmeyi planlayan kişilerin, Amerika vizesine başvuru yapmak için ABD Konsolosluğu’ndan vize randevusu alması gerekmektedir. Vize randevuları, konsolosluğun resmi web sitesi üzerinden online olarak oluşturulmaktadır. Vize randevusu oluşturabilmek için, başvuru sahiplerinin kişisel bilgileri ve seyahat amaçları ile ilgili detaylı sorular içeren ‘’Online Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formu’’ olan DS-160 formu doldurulmalıdır. https://ceac.state.gov/CEAC/ web sitesi üzerinden erişebileceğiniz DS-160 formu, vize randevusu almak isteyen başvuru sahiplerinin kişisel bilgilerinin içermektedir ve randevu almak için formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurmak zorunludur. DS-160 formunu

tamamlayan başvuru sahipleri, www.usvisa-info.com web sitesi aracılığı ile vize ücretlerini ödeyip, vize randevusu oluşturabilir.

Amerika Vize Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amerika vize başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken ilk husus, doğru vize türüne başvuru yapmaktır. Seyahat amacı ile örtüşmeyen bir vize türüne başvuru yapmak, başvurunuzun olumsuz sonuçlanmasına neden olabilir. Amerika vize başvurusu yaparken, en önemli adımlardan biri de DS-160 formunun doğru ve eksiksiz biçimde doldurulmasıdır. Bu aşamada doğru bilgiler verildiğinden emin olunmalı, DS-160 formu onaylanmadan önce cevaplar kontrol edilmelidir. Vize randevusuna kadar olan süreçte, gerekli evrakların temini ve doğru şekilde hazırlanması için profesyonel bir vize danışmanından destek almanız önerilmektedir. Amerika Konsolosluğu, vize başvurusunda bulunan adaylar ile yüz yüze görüşme talep etmektedir. Bu görüşme esnasında doğru ve eksiksiz cevaplar vermek önemlidir, vize memuru Amerika’ya seyahat amacınız ve ülkenize dönüş motivasyonunuz hakkında sorular sorabilir. Konsolosluk tarafından yapılacak olan vize mülakatına katılmadan önce hazırlık yapmanız önerilir.

CEO Education Amerika Vize Hizmetini Keşfedin!

Çeşitli amaçlarla Amerika’ya seyahat etmek isteyen kişilerin merak ettiği konuların başında Amerika vizesi almak zor mu sorusu gelmektedir. Vize süreci, alanında uzman profesyoneller tarafından yönetildiği takdirde, Amerika vizesi almak zor değildir.
Amerika vize başvurularında, doğru vize türünü seçmek ve gerekli evrakları eksiksiz şekilde konsolosluğa sunmak sürecin olumlu sonuçlanabilmesi adına önemlidir. Deneyimsiz kişilerce gerçekleştirilen vize başvuruları, eksik evrak, yetersiz mali kaynak, yanlış veya eksik bilgi, geri dönmeme şüphesi gibi sebeplerle olumsuz sonuçlanabilmektedir, bu gibi durumlarla karşılaşmamak için profesyonel vize danışmanlık hizmeti almanız önerilmektedir. Vize danışmanlığı alanında 12 yılı aşkın deneyime ve yüksek vize onay oranlarına sahip olan CEO Education, alanında uzman vize danışmanları ile Amerika vize başvuru sürecinde başvuru sahiplerine danışmanlık hizmeti vermektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

10 yıllık Amerika vizesi ne kadar?

Amerika turist vizesi, başvuru sahiplerinin beyanları ve evraklarının konsolosluk tarafından incelenmesi neticesinde, 10 yıla kadar verilebilmektedir. Vize geçerlilik süresi, konsolosluk tarafından uygun görülen şekilde düzenlenmekte, aksi bir durum olmadığı müddetçe genellikle 10 yıl süreli verilmektedir. Amerika turist vizesi başvuru ücreti olarak belirlenen $185 vize ücreti 10 yıllık turist vizeleri için de geçerlidir, herhangi bir ek ücret bulunmamaktadır. Amerika turist vizesi nasıl alınır sorusunun cevabı için CEO Education ile iletişime geçebilir, vize danışmanlarımızdan konu ile alakalı detaylı bilgi alabilirsiniz.

Amerika vizesi kaç günde çıkar?

ABD vize başvurunuzun sonucu genellikle aynı gün belli olur. Görüşme sırasında konsolosluk pasaportunuzu alırsa, bu başvurunuzun olumlu sonuçlandığını gösterir. Görüşmeden sonraki 2-5 iş günü içinde vizeniz pasaportunuzla birlikte teslim edilir. Ancak, “name check” süreci devreye girerse bu süre uzayabilir

Amerika vizesi için bankada ne kadar para olmalı?

Amerika vize başvurularında, finansal dökümanlar en önemli belgeler arasında yer almaktadır. Banka hesabında gösterilmesi gereken tutar, başvuru yapılan vize türüne ve planlanan seyahat süresine göre değişiklik göstermektedir. Tüm vize türleri için minimum tutar, genellikle seyahat veya eğitim masraflarını karşılayacak kadar olmalıdır. İstisna olarak, J-1 (Work and Travel vizesi) vize türüne başvuru yapan adaylardan herhangi bir mali evrak talep edilmemektedir.

Amerika vizesi seyahat sağlık sigortası zorunlu mu?

Amerika vize başvurusu için seyahat sağlık sigortası zorunlu değildir, fakat Amerika’da sağlık sisteminin ücretli ve görece pahalı olmasından dolayı birçok kişi seyahat sağlık sigortası yaptırmaktadır. Olası bir sağlık problemi yaşamanız durumunda, yüklü faturalar ile karşılaşmamanız adına, seyahat sağlık sigortası yaptırmanız tavsiye edilmektedir. CEO Education aracılığı ile J-1 (Work and Travel) vizesine başvuru yapacak olan WAT katılımcıları için seyahat sağlık sigortası şirketimiz tarafından yapılmaktadır. Öğrencilerimizin Amerika’da geçirecekleri süre boyunca, $100.000’a kadar sağlık harcamaları, sağlık sigortası kapsamındadır.

 

Paylaş

Accredited By: