TOEFL Nedir, Ne İşe Yarar? TOEFL Hakkında Bilgiler

TOEFL Nedir, Ne İşe Yarar? TOEFL Hakkında Bilgiler

TOEFL açılımı ‘’Test of English as a Foreign Language’’ olan sınav, anadili İngilizce olmayan katılımcıların İngilizce anlama, okuma, konuşma ve yazma becerilerini ölçmeyi amaçlayan, uluslararası geçerliliği olan yabancı dil (İngilizce) ölçme ve değerlendirme sınavıdır. TOEFL sınavı, dünyada 180’den fazla ülkede geçerliliği olan ve adayların İngilizce seviyesini belirlemek için kullanılan bir sınavdır. Akademik ve profesyonel başvurularda İngilizce dil yeterliliğini beyan etmek için sıklıkla TOEFL puanına başvurulmaktadır.

Amerika menşeli bir test ve değerlendirme kuruluşu olan Educational Testing Services tarafından, 13.000 kadar eğitim kurumunda uygulanan TOEFL, birçok eğitim kurumu ve kurumsal şirket tarafından adayların İngilizce seviyelerini ölçmek için kullanılmaktadır. Yılda yaklaşık 50 milyon katılımcı, akademik hedefler, iş başvuruları veya farklı programlarda beyan etmek üzere TOEFL sınavına girmektedir ve TOEFL puanını uluslararası geçerliliği olan bir yetkinlik olarak sunmaktadır. Dünyanın en büyük özel eğitim test ve ölçüm kuruluşu olan ETS, adil ve geçerli eğitim değerlendirmeleri kapsamında yüksek standartlara sahiptir. Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemleri (ISMS), NQA tarafından sertifikalandırılmıştır. Bu sertifika, dijital sınav sürecini destekleyen ana sistemleri içerir. Kurum aynı zamanda, bilgi bütünlüğünü koruyan İş Sürekliliği Yönetim Sistemi (BCMS) için Intertek tarafından sertifikalandırılmıştır. ETS tarafından sunulan Yüksek standartlı test süreci ve bilgi güvenliği, TOEFL sınavını güvenilir ve tüm dünyada geçerli bir ölçüt olarak değerlendirilmesine olanak tanımaktadır.

TOEFL sınavı, İngilizce zorunluluğu olan eğitim programları veya iş başvuruları için geçerli bir ölçüt olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de, hazırlık sınıfından muaf olmak isteyen öğrenciler, okulların belirlediği TOEFL puanını beyan ettiği takdirde, direkt bölüme geçiş yapabilmektedir. Uluslararası şirketlerde iş başvuruları, yurtdışı eğitim ve göçmenlik başvuruları, kurumsal şirketlerde dil tazminatı gibi haklar edinmek isteyen adaylar TOEFL sınavına başvuru yapabilirler.

TOEFL Nedir?

1947 yılında biraraya gelen Amerikan Eğitim Konseyi, Carnegie Eğitim Geliştirme Vakfı ve College Entrance Examination Board (Sınav Giriş Konseyi) üyeleri eğitimde adalet ve eşitlik misyonu ile Educational Testing Services isimli bağımsız değerlendirme kuruluşunun ortaya çıkmasını sağladı. Günümüzde dünyanın en büyük özel eğitim test ve ölçüm kuruluşu olarak hizmet veren ETS, her yıl yaklaşık 50 milyon adayın katıldığı TOEFL sınavını organize etmektedir. TOEFL nedir,

TOEFL sınavı nedir, sorusunun cevabını arayan öğrenciler için TOEFL kısaca, anadili ingilizce olmayan kişilerin, yeterli düzeyde İngilizce dil becerisine sahip olduğu ölçmek amacıyla düzenlenen ve uluslararası kabul gören bir İngilizce sınavıdır. TOEFL sınavı, 4 ana beceriyi ölçme ve değerlendirme üzerine tasarlanmıştır:

Okuma (Reading): Bu bölümde, adayların akademik metinleri analiz edip, okudukları parçaları anlaması beklenmektedir. 35 dakika süre verilen reading bölümü, 3-4 metin ve 20 sorudan oluşmaktadır.

Dinleme (Listening): Bu bölüm, adayların İngilizce konuşmaları ve diyalogları anlama becerisini değerlendirir, sesli sorular adaylara dinletilir. Yaklaşık 36 dakika süre verilen listening bölümü, dinletilen sesli pasajlar ile ilgili 28 sorudan oluşur.

Konuşma (Speaking): Bu bölümde, adayların konuşma becerileri değerlendirilir. Sunulan konu başlıkları kişisel deneyimlere veya akademik içeriklere dayalı olabilir. 4 farklı görev sunulan speaking bölümü, 16 dakika sürmektedir.

Yazma (Writing): Bu bölüm, adayların yazılı ifade becerilerini ve dilbilgisi yeterliliğini değerlendirir. Adaylardan, bir okuma ve dinleme bölümünden sonra yazılması gereken kısa bir kompozisyon, daha sonra özgün bir görüş yazısı yazması beklenmektedir. Hem dinleme, hem de yazma üzerine hazırlanan bu bölüme ayrılan süre 29 dakikadır.

TOEFL Sınavı Ne İşe Yarar?

TOEFL sınavı, İngilizce konuşulan ülkelerde bulunan eğitim kurumlarına başvuru yapan adayların, dil yeterliliklerini kanıtlamak için kullandıkları en yaygın İngilizce testlerinden biridir. İngiltere, Kanada, Amerika, Avustralya, İrlanda başta olmak üzere, eğitim dili İngilizce olan üniversitelerde lisans ve yüksek lisans programlarına kabul almak için, adayların TOEFL puanı beyan etmesi gerekmektedir. Akademik başvurular haricinde, dil becerilerini profesyonel anlamda kanıtlamak isteyen bireyler için de TOEFL uluslararası geçerliliği olan ve birçok kurum tarafından kabul gören bir sınavdır. Uluslararası şirketler, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgüt ve kuruluşlar veya hükümetlerin yurtdışı konsolosluk gibi birimlerinde çalışmak isteyen adaylar, İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için TOEFL puanı alabilmektedir. Hali hazırda çalışan bireyler ise, ‘’ Dil Tazminatı’’ kazanmak için TOEFL sınavına girebilir. Bazı kurum ve kuruluşlar, dil yeterliliğini kanıtlayan çalışanları için ekstra ödeme yapmaktadır, TOEFL sınavı dil tazminatı kazanmak isteyen adaylar için kurumların geçerli kabul ettiği sınavlardan biridir. TOEFL sınavına girmek isteyen fakat ingilizcesi yeterli olmayan adaylar için İngiltere’de dil okullarının sunduğu TOEFL sınava hazırlık kursları amaca yönelik nitelikli dil eğitimi ve pratik imkanı sunmaktadır. Dilbilgisi ve grammer eğitimine ek olarak, İngilizce konuşma ve dinleme pratiği yapma imkanı sunan dil okulları, hedeflenen TOEFL puanını almak için

öğrencilere özel programlar hazırlamaktadır. İngiltere’de dil eğitimi için en iyi şehirler hakkında detaylı bilgi almak için CEO Education ile iletişime geçebilirsiniz.

TOEFL Sınav Türleri Nelerdir?

TOEFL iBT, TOEFL Essentials, TOEFL ITP, TOEFL Primary ve TOEFL Junior olmak üzere farklı yaş grupları ve farklı amaçlara hitap eden TOEFL seviyeleri sunulmaktadır.
ETS tarafından düzenlenen TOEFL sınavı, iki formatta uygulanabilmektedir. TOEFL PBT (Paper Base Test) adayların fiziksel olarak sınava girmesini gerektiren formata verilen isimdir. 2005 yılında uygulanmaya başlayan TOEFL IBT (Internet Base Test) ise, adayların internet araçları üzerinden online olarak teste girebildiği formata verilen isimdir. TOEFL IBT seçeneğinin daha erişilebilir olması sebebiyle adaylar çoğunlukla TOEFL IBT tercih etmektedir, fiziksel sınav artık kullanılmamaktadır. TOEFL IBT sınavı, katılımcıların tercihi doğrultusunda, bir sınav merkezinde veya evde yapılabilmektedir. TOEFL sınavı ne zaman sorusu bir çok katılımcı tarafından merak konusu olmaktadır, TOEFL Home Testing formatı ile kendi evlerinde sınava girebilen katılımcılar, haftanın 4 günü ve günün 24 saati teste girebilmektedir. Home Testing formatı için adayların bazı özel koşulları sağlaması gerekmektedir. Bilgisayar, hoparlör, kamera, mikrofon gibi ekipmanları temin eden katılımcılar, sınav öncesinde güvenlik önlemleri ile ilgili bilgilendirilmektedir. TOEFL IBT, yıl boyunca genellikle haftada 2 veya 3 kez yapılmaktadır.

TOEFL IBT testine bir sınav merkezinde katılacak olan adaylar https://www.ets.org/toefl/test-takers/ibt/schedule.html adresinden güncel TOEFL sınav tarihleri ve sınav merkezlerinin adreslerine erişebilir.
TOEFL Essentials, TOEFL iBT'ye alternatif olarak daha kısa sorular içeren ve daha uygun maliyetli bir seçenektir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma bölümleri içerir fakat soru içerikleri TOEFL IBT kadar kapsamlı değildir.
TOEFL ITP, Genellikle eğitim kurumları tarafından kendi öğrencilerinin İngilizce becerilerini ölçme ve değerlendirme amacıyla kullanılmaktadır, TOEFL iBT kadar geniş yelpazede geçerli bir sınav değildir. Okuma, dinleme ve yazma bölümlerinden oluşmaktadır.
TOEFL Primary, 8-11 yaş grubu çocuklar için tasarlanmış, okuma ve dinleme bölümlerinden oluşan İngilizce ölçme sınavıdır.
TOEFL Junior, 11-15 yaş grubu genç öğrenciler için tasarlanmış, okuma, dinleme ve konuşma bölümlerinden oluşan İngilizce ölçme sınavıdır.

TOEFL Sınavına Kimler Girebilir?

TOEFL sınavına katılmak için herhangi bir ön koşul bulunmamaktadır. İngilizce dil becerilerini kanıtlamak isteyen tüm adaylar, TOEFL sınavına girebilir. Yurtdışında Lisans başvurusunda bulunacak olan lise öğrencilerinden, mesleki ingilizcesini kanıtlamak isteyen profesyonel yetişkinlere kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir.

Neden TOEFL Sınavına Girmelisiniz?

TOEFL, dünya genelinde birçok kurum tarafından kabul gören İngilizce ölçme ve değerlendirme sınavlarından biridir. Başta İngiltere, Amerika ve Kanada’da üniversite olmak üzere, eğitim dili İngilizce olan okullarda lisans ve yüksek lisans programlarına kabul almak isteyen adayların TOEFL sınavına girmesi gerekmektedir. Benzer şekilde, Türkiye’de üniversitelerin açıkladığı TOEFL puanını alan öğrenciler, hazırlık sınıfından muaf tutulabilmektedir. Sene kaybı yaşamak istemeyen, lisans eğitimine direkt başlamak isteyen üniversite öğrencileri TOEFL sınavına girerek hazırlık sınıfını atlayabilmektedir. TOEFL sınavı, profesyonel yetişkinler için uluslararası geçerliliği olan ve birçok kurum tarafından kabul gören bir İngilizce yeterlilik sınavdır. Uluslararası şirketler, uluslararası örgüt ve kuruluşlar veya hükümetlerin yurtdışı birimlerinde çalışmak isteyen adaylar, İngilizce dil yeterliliğini kanıtlamak için TOEFL sınavına girmektedir. Bazı şirketler, TOEFL puanı sunan çalışanları için dil tazminatı ödemekte, terfi imkanı sunmaktadır. TOEFL sınavı dil tazminatı kazanmak isteyen adaylar için kurumların geçerli kabul ettiği sınavlardan biridir.

TOEFL Sınav Başvurusu Nasıl Yapılır?

TOEFL, katılımcıların yıl boyunca başvuru yapabildiği, sınav merkezlerinin ve online seçeneklerin sunulduğu bir testtir. Katılımcıların TOEFL ne zaman diye endişelenmesine gerek yoktur, çünkü TOEFL sınavı yıl içerisinde yaklaşık 170 kez yapılmaktadır. TOEFL sınav başvurusu ETS resmi web sitesi üzerinden online olarak yapılmaktadır. Sınav merkezini tercih eden adaylar, tarih ve lokasyon seçtikten sonra online ödeme yaparak sınava başvuru yapabilir. Evde online sınav tercih eden adaylar ise, gerekli ekipmanları sağladığı takdirde, sınav ücretini online olarak ödeyebilir, başvuruyu takip eden 24 saat içinde sınava girebilir. Güncel sınav takvimi, TOEFL ücreti ve sınav merkezleri için, ETS resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

TOEFL Sınav Merkezleri Nerededir?

TOEFL, tüm dünyada binlerce sınav merkezi aracılığı ile katılımcılara hizmet vermektedir. Türkiye’de birçok şehirde bulunan TOEFL sınav merkezlerinin güncel listesi ve konum bilgisi için ETS resmi web sitesini ziyaret etmenizi öneririz. Ankara ve İstanbul’da bulunan bazı sınav merkezleri şu şekildedir,
- Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Ankara
- Turkish-American Association, Ankara
- TOBB Üniversitesi, Ankara
- İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul
- İstanbul Ticaret Üniversitesi, İstanbul
- Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Okulu, İstanbul
- Eyüboğlu Eğitim Kurumu, İstanbul
- İstanbul Aydın Üniversitesi, İstanbul
- Uludağ Üniversitesi, İstanbul
- Sakarya Üniversitesi, İstanbul

Sınav Ücreti Ne Kadardır?

Sınavı resmi olarak düzenleyen kurum olan ETS tarafından 157$ olarak belirlenen TOEFL sınav ücreti, başvuru esnasında online olarak ödenebilmektedir. Geç başvuru ve tarih değiştirmek gibi ekstra işlemler, farklı ücretlere tabiidir. TOEFL sınavı ücreti, başvurusu ve güncel sınav takvimi için, https://www.ets.org/toefl.html web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

TOEFL Sınav Puanı Geçerlilik Süresi Nedir?

TOEFL kaç yıl geçerli sorusunun cevabı, sınava girdiğiniz tarihten itibaren 2 yıldır. TOEFL sınav puanı 2 yıllık geçerlilik süresi dahilinde ilgili kurumlar tarafından kabul edilebilmektedir. 2 yıldan itibaren, süresi dolmuş puanlarla kurumlara başvuru yapmak mümkün değildir.

TOEFL Puanlama Sistemi

TOEFL sınavı, her biri farklı ölçek ve değerlendirme aşamalarına tabi tutulan 4 bölümden oluşur. Okuma (Reading), Dinleme (Listening), Konuşma (Speaking) ve Yazma (Writing) bölümlerinin her biri 30 puan üzerinden değerlendirilir. TOEFL, toplam 120 puan üzerinden değerlendirilmektedir. Katılımcıların resmi olarak puan alabilmesi için, Reading ve Listening bölümlerinde en az birer soru yanıtlaması, Speaking ve Writing bölümlerinde en az birer görev tamamlaması gerekmektedir.

Paylaş

Accredited By: