-
TESOL, açılımı Teaching English to Speakers of Other Languages olan ve kişiye dünya genelinde İngilizce eğitimi verme yetkinliği sağlayan uluslararası geçerliliği olan bir sertifikadır. Tüm dünyada İngilizce Öğretmeni olarak görev almanıza olanak sağlayan TESOL, hem anadili ingilizce olan eğitmenlerin Türkiye’de çalışmasına, hem de hali hazırda Türkiye’de İngilizce branşında eğitmen olarak görev alan kişilerin diğer ülkelerde mesleğini icra etmesinin yolunu açmaktadır.
Türkiye’de, Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde de denkliği bulunan TESOL sertifikasına sahip kişiler, MEB tarafından onaylı olarak özel eğitim kurumlarında eğitim vermek için yetkilidir.
TESOL Avantajları Nelerdir?
-
TESOL sertifikasına sahip kişiler, sertifikanın uluslararası niteliği sayesinde tüm dünyada İngilizce eğitim verme yetkisine sahiptir. Türkiye’de İngilizce öğretmeni olarak görev yapan ve yurt dışında kendi mesleğini yapmak isteyen veya ileri düzey İngilizce becerisine sahip olup kariyerini bu yönde inşaa etmek isteyen farklı meslek gruplarından kişiler, Uluslararası geçerliliği olan TESOL sertifikası alarak İngilizce Eğitmen olarak tüm özel eğitim kurumlarına iş başvurusu yapabilirler.
TESOL sertifikası,yurtdışında yaşamak isteyen kişiler için tüm dünya ülkelerinden çalışma izni alabilmenin bir yoludur. TESOL sayesinde tüm ülkelerde iş başvurularında bulunabilir, bununla beraber oturum ve çalışma izni alabilirsiniz. Aynı zamanda, küreselleşen dünya ve teknoloji çağının bir getirisi olarak mesleğinizi dilediğiniz yerden icra etmeniz mümkündür. Uluslararası yetkinliği belgelenmiş bir eğitmen olarak, tüm ülkelerden ingilizce öğrenmek isteyen öğrencilere ulaşan şirketler aracılığı ile veya özel olarak online eğitim verebilirsiniz.
TESOL Sertifikası Nasıl Alınır?
-
TESOL sertifikası almak için, lisans mezunu olmak veya ilgili alanda daha önce eğitim almış olmak şart değildir, en az iki yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olmak yeterlidir.
TESOL sertifika programlarına başvuru yaptığınız takdirde öncelikle ilgili kurumun İngilizce dil yeterlilik sınavına girerek yeterli puanı almanız gerekmektedir. Verilen eğitimin süresi kurumlara göre değişiklik göstermekle birlikte, 1 aydan 2 yıla kadar değişebilmektedir. Keza, sertifika programının ücreti de veren kuruma ve eğitimin süresine bağlı olarak değişmektedir. Programı tamamladıktan sonra sertifika almaya hak kazanabilmek için, MEB’in belirlediği sınav şartlarını sağlamak gerekmektedir. Bunlar:
TOEFL ibt : min 85 /120, IELTS: 6.5/9 ,YDS 75 + yüz yüze konuşma sınavı.
Bu sınavlardan başarı ile geçen kişiler TESOL sertifikasını almaya hak kazanır.
Sıkça Sorulan Sorular
TESOL Hangi Ülkelerde Geçerlidir?
TESOL sertifikası genellikle İngilizce konuşulan ülkelerde geçerli olmasının yanı sıra, tüm dünyada da kabul görmektedir. Asya'da Çin, Japonya, Güney Kore, Tayland ve Avrupa'da İspanya, İtalya, Fransa ile Latin Amerika ülkelerinde TESOL sertifikalı eğitmenlere büyük bir talep vardır.
TESOL Sertifikası Ne İşe Yarar?
TESOL sertifikası sayesinde, anadili İngilizce olan veya olmayan ülkelerde İngilizce öğretme yetkinliğine erişirsiniz.
TESOL Ücreti Nedir?
TESOL sertifikası ücreti, 1000 ila 3000 dolar arasında değişiklik gösterebilir. Eğitim alacağınız kurumla görüşmeniz faydalı olacaktır.
TESOL Geçerlilik Süresi Nedir?
TESOL sertifikasının bir bitiş süresi bulunmamakta ve genellikle ömür boyu geçerli olmaktadır.
TESOL Sınavına Kimler Girebilir?
TESOL sınavına giriş için belirlenmiş özel bir kriter bulunmamakta; İngilizce dil bilgisi konusunda kendine güvenen herkes katılabilir.
TESOL Kaç Ay Sürer?
Eğitim süresi genellikle 120 saat olup, bu yaklaşık 6 haftaya eşittir; ancak, bu süre uzayabilir.
TESOL Sertifikası MEB Tarafından Onaylı Mı?
TESOL sertifikası, MEB'e bağlı özel okullar ve eğitim kurumları tarafından kabul edilebilir; ancak eğitim almadan önce, sertifikayı verecek kurumdan bunun teyit edilmesi önemlidir.