2024 Pasaport Ücretleri, Gerekli Evraklar | CEO Education

2024 Pasaport Ücretleri, Gerekli Evraklar | CEO Education

Pasaport, vatandaşlık hakkına sahip olunan ülkenin hükümeti tarafından verilen ve kişilerin uluslararası seyahat etme yetkisini belgeleyen resmi bir dökümandır. Yurtdışı seyahati yapabilmek için gerekli olan Pasaport belgesini edinmek isteyen vatandaşlar, ilk olarak İl ve İlçe Nüfus müdürlüklerine müracat etmelidir. Pasaport başvurusu, randevu sistemi ile yürütülmektedir, başvuru randevusu aldıktan sonra yapılması gereken ikinci işlem, pasaport ücretini ödemektir. Pasaport ücretleri, başvuru sahibinin resmi durumuna göre değişiklik göstermektedir, aktif eğitim gören öğrenciler ve bazı resmi kurum ve kamu çalışanları harç bedelinden muaf tutulmaktadır. Pasaport defter bedeli ise 2024 yılı itibariyle tüm Türk vatandaşları için 790 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Randevu tarihinden önce ödemesi gerçekleştirilen pasaport harcı ve defter bedeline ek olarak, başvuru evraklarının hazırlanması gerekmektedir. Bu evraklar, nüfus cüzdanı ve biyometrik fotoğraf, ek olarak öğrenci belgesi ve varsa eski pasaportlar olarak özetlenebilir. Pasaport nasıl alınır , pasaport başvurusu nasıl yapılır , pasaport için gerekli belgeler nelerdir ve diğer tüm soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

  •  6 Ay geçerli pasaport : 1.639,30 TL (Harç Ücreti) + 790,00 TL (Defter Bedeli) Toplam: 2.429,30 TL
  •  1 Yıl geçerli pasaport : 2.396,60 TL (Harç Ücreti) + 790,00 TL (Defter Bedeli) Toplam: 3.186,60 TL
  •  2 Yıl geçerli pasaport : 3.912,60 TL (Harç Ücreti) + 790,00 TL (Defter Bedeli) Toplam: 4.702,60 TL
  •  3 Yıl geçerli pasaport : 5.558,30 TL (Harç Ücreti) + 790,00 TL (Defter Bedeli) Toplam: 6.348,30 TL
  •  3 Yıldan uzun süre geçerli pasaport : 7.833,00 TL (Harç Ücreti) + 790,00 TL (Defter Bedeli) Toplam: 8.623,00 TL

Pasaport Çeşitleri Nelerdir?

Pasaport, resmi kayıtlarda ‘’Kanunda belirlenen yetkili makamlarca verilen ve hamillerine bir ülkenin milli hudutlarından diğerine geçmeyi sağlayan belge’’ olarak tanımlanmaktadır. Pasaport, kişinin kimliğini doğrulamak için kimlik belgesi yerine kullanılabilir, fakat kimlik belgesinin uluslararası geçerliliği olmadığı için pasaport yerine geçmemektedir. Kimlik belgesi ulusal sınırlar dahilinde geçerlidir, fakat pasaport uluslararası geçerliliği olan, yurtdışı seyahatlerini mümkün kılan tek resmi belgedir ve kişilerin vatandaşı olduğu ülke haricindeki diğer ülkelere seyahat etmesi ve kimliğini doğrulaması yalnızca pasaport ile mümkün olmaktadır.

Pasaport çeşitleri, verildiği ülkenin yasalarına göre değişiklik göstermektedir. Türkiye Cumhuriyeti 5682 sayılı ‘’Pasaport Kanunu’’ gereği, T.C. vatandaşları resmi durumları ve sıfatları gözetilmek koşulu ile 5 çeşit pasaport alabilmektedir. Bir kişi, aynı anda yalnızca 2 adet geçerli pasaport alma hakkına sahiptir. Türkiye’de, İl nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri tarafından verilen Pasaport, kişilerin resmi kimliklerine göre farklılık göstermektedir ve her pasaport çeşidi, pasaport sahibine belli ayrıcalıklar tanımaktadır. 5 tip pasaporta ek olarak, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce Türk vatandaşı olmayan kişilere verilen ‘’Yabancılara Mahsus Pasaport’’ bulunmaktadır.

Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)

Umuma mahsus pasaportlar 38 sayfa olup, dış kapak rengi bordodur.
Herhangi bir resmi sıfat gözetmeksizin, bütün Türk vatandaşları, bordo pasaport alma hakkına sahiptir. İl ve İlçe Nüfus müdürlükleri tarafından verilen bordo pasaport ile vize anlaşması bulunan 118 ülkeye bordo pasaport ile seyahat etmek mümkündür. Vize anlaşması bulunmayan ülkeler için ise, ilgili ülkenin konsolosluğu aracılığı ile vize başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Örneğin, Bordo pasaport sahibi öğrenciler İngiltere dil okulu için İngiltere Konsolosluğuna vize başvurusu yapmalıdır. Bu noktada, bir çok öğrenci İngiltere vizesi nasıl alınır sorusuna cevap aramaktadır. Vize başvuru süreci ile ilgili tüm detaylar için Ceo Education ile iletişime geçebilirsiniz. Pasaport vize ücretleri, başvuru yapılan ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Bordo pasaportların geçerlilik süresi, 6 aydan 10 yıla kadar değişmektedir. Pasaport geçerlilik süresi harç bedeli ile doğru orantılı olup, başvuru sahibinin tercihine göre düzenlenmektedir.

Gri Pasaport (Hizmet Damgalı Pasaport)

Hizmet damgalı pasaportlar 52 sayfa olup, dış kapak rengi gridir.
Gri pasaportlar, diplomatik veya hususi damgalı pasaport verilmesi mümkün olmayan kişilere, resmi görev için yurtdışına çıkmaları gerektiğinde verilir. Türkiye Cumhuriyetinin üyesi olduğu Milletlerarası Kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlar, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenler gri pasaport ile seyahat edebilmektedir.
Hizmet Damgalı pasaportlar, pasaport sahibinin görev süresine göre verilmektedir, pasaport geçerlilik süresi en fazla 4 yıl olarak belirlenmiştir.
Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen hizmet damgalı pasaportların süresinin bitmesi durumunda, kişinin mensup olduğu makamın yetkili amirinin başvurusu ile İçişleri Bakanının muvafakatı ve Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine T.C.Büyükelçiliklerince süresi beş defaya kadar uzatılabilir.

Yeşil Pasaport (Hususi Damgalı Pasaport)

Hususi damgalı pasaportlar 52 sayfa olup, dış kapak rengi yeşildir. yeşil pasaport ücretleri defter bedeli olan 790 Türk Lirasıdır.
Yeşil pasaportlar, T.B.M.M. eski üyeleri, eski bakanlar ile birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet Memurları ile diğer kamu görevlilerine verilir. Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanları, görevleri süresince hususi damgalı pasaport alabilmektedir.
Yeşil pasaport alma hakkına sahip kişilerin eşleri, yanında yaşayan, bekar ve iş sahibi olmayan kız çocukları ile reşit olmayan erkek çocukları da hususi damgalı pasaport alabilir. Yeşil pasaportlar, talep eden kişinin mensubu olduğu makamın yetkili amirinin başvurusu üzerine, İl Emniyet Müdürlüklerince veya kişi yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının muvafakatı ile Dışişleri Bakanlığının vereceği talimat üzerine T.C.Büyükelçiliklerince verilmektedir.
Yeşil Pasaport için başvuru yapan kişilerin, ‘’Hususi Damgalı Pasaport talep yazısı’’ ile başvuru yapması gerekmektedir. 2 çeşit talep yazısı bulunmaktadır:

1. Çalışanlara ait hususi damgalı pasaport talep yazısı; yeşil pasaport alabilecek durumda bulunanların mensubu olduğu makamın yetkili amiri tarafından tasdiklenerek verilir.
2. Emeklilik veya çekilme sebepleriyle vazifelerinden ayrılmış olanlara ait hususi damgalı pasaport talep yazısı; bu durumda olan kişiler, ilgili formu İl Emniyet Müdürlüklerinden temin edebilir. Talep formunu doğru ve eksiksiz şekilde doldurduktan sonra başvuru yapılabilir.

Pembe Pasaport (Geçici Pasaport)

Acil durumlar ve Olağanüstü hallerde yurtdışı temsilcilikleri tarafından temin edilen geçici pasaportlar pembe renklidir ve tek sayfadır, Türkiye’ye giriş yapıldığı anda yetkililer tarafından geri alınmaktadır. Pembe pasaport, vatandaşların ülkesine dönebilmesi için bir defaya mahsus olarak verilmektedir.

Siyah Pasaport (Diplomatik Pasaport)

Diplomatik pasaportlar 28 sayfa olup, dış kapak rengi siyahtır. Diplomatik pasaportlar, resmi görev için seyahat eden kişilere, seyahatlerinin amacına göre, bir sefere mahsus olmak üzere veya en fazla 2 yıl için, daimi görevle gidenlere ise 4 yıl geçerli olmak üzere verilir.
Diplomatik Pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan Bakanlara, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genelkurmay Birinci ve İkinci Başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, Orgenerallere, Oramirallere, eski Cumhurbaşkanlarına, Yasama meclisleri eski başkanlarına, eski Başbakanlara, Dışişleri eski Bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Başbakanlık ve Bakanlık Müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Büyükelçilik unvanı taşıyan Başbakan Müşavirleri ile Başbakan Dışişleri Danışmanlarına, Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilikleri nezdinde memur olan müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılar, kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya milletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.
Diplomatik pasaport alan kişilerin resmi sıfatları ve görevleri devam ettiği müddetçe eşlerine, evli olmayan ve çalışmayan kız çocuklarına, reşit olmayan erkek çocuklarına diplomatik pasaport verilmesi mümkündür.

Pasaport Nasıl Alınır?

Pasaport almak isteyen kişilerin gerçekleştirmesi gereken ilk adım ‘’Pasaport Randevusu’’ almak olmalıdır. Pasaport randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü https://randevu.nvi.gov.tr internet sitesi üzerinden, veya ALO 199 çağrı merkezi üzerinden oluşturulabilmektedir. T.C. vatandaşları, umuma mahsus pasaport alabilmek için İl ve İlçe nüfus müdürlüklerine başvuru yapmalıdır. Hususi ve hizmet damgalı pasaport başvuruları, İl nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerine yapılmaktadır. Diplomatik Pasaport, yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. T.C. vatandaşları, yurt dışında pasaport başvurusu yapmak için Türkiye Cumhuriyeti yurtdışı temsilcilikleri aracılığı ile pasaport başvurusu gerçekleştirebilir.

Pasaport Randevusu Nasıl ve Nereden Alınır?

Pasaport alabilmek için öncelikle ilgili mercilerden randevu almak gerekmektedir. Pasaport randevusu, ilgili kurum olan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesi ( https://randevu.nvi.gov.tr ) üzerinden, veya ALO 199 çağrı merkezi üzerinden oluşturulmaktadır.

Pasaport İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport için gerekli evraklar, başvurulan pasaport tipine göre değişiklik göstermektedir. pasaport için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

Umuma Mahsus Pasaport (Bordo Pasaport)

Gerekli Evraklar
* T.C. Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
* Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
* Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları durumunda; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname
* Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; "Öğrenci Belgesi" (Başvuru esnasında sistem üzerinden öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmemektedir.)
* Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülenmektedir, başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
* Eski Pasaport (Daha önce alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)

Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport)

Gerekli Evraklar
* T.C. Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
* Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
* Çalışan kamu görevlileri, ihracatçılar ve avukatlar için hususi damgalı pasaport talep formu
* Emeklilik veya görevden çekilme nedenleriyle ayrılanlar için bir defaya mahsus kadro durumunu gösterir elektronik veya ıslak imzalı resmi yazı (Bu belge, kişiler son görev yaptıkları kurumlardan alınmalıdır.)
* Birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış belediye başkanları için; Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığından alınan durumlarını gösterir resmi yazı
* Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları durumunda; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname
* Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak çocuklar için; "Öğrenci Belgesi" (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları durumunda 18 yaşına kadar hususi damgalı pasaport verilmektedir.)
* Ebeveynlerinin hakkından dolayı hususi damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için; Sağlık Kurulu Raporu
* Eski pasaport (Daha önce alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
* Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülenmektedir, başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hususi damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)

Hizmet Damgalı Pasaport (Gri Pasaport)

Gerekli Evraklar
* T.C. Kimlik Kartı, Nüfus Cüzdanı veya Geçici Kimlik Belgesi
* Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf
* Hizmet damgalı pasaport talep formu
* Kamu görevlisi olmayanlar için, talep formu ile birlikte görev onayı
* Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak çocuklar için; "Öğrenci Belgesi" (Sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde belge talep edilmeyecektir. Ergin olmayan çocukların öğrenci olmamaları durumunda 18 yaşına kadar hak sahibinin pasaport süresi dikkate alınarak hizmet damgalı pasaport verilir.)
* Ebeveynlerinin hakkından dolayı hizmet damgalı pasaport alacak engelli ergin çocuklar için; Sağlık Kurulu Raporu
* Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları durumunda; kısıtlı veya ergin olmayan kişiler için muvafakatname
* Eski pasaport (Daha önce alınmış ve iptali yapılmamış pasaportların başvuruda getirilmesi gerekmektedir.)
* Başvuru öncesinde pasaport defter bedelinin ödenmesi (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülenmektedir, başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir. Hizmet damgalı pasaportlar harçtan muaftır.)

2024 pasaport ücretleri Ne Kadardır?

Pasaport ücretleri, pasaport türüne ve geçerlilik süresine göre değişiklik göstermektedir. pasaport ve vize ücretleri pasaportun geçerlilik süresi ve vize başvurusu yapılan ülkeye bağlıdır. Hususi (yeşil) pasaport ve Hizmet (gri) damgalı pasaportlar ile 25 yaşını doldurmamış öğrencilere verilecek Umumi (bordo) pasaportlar harç bedelinden muaftır. Başvuru sahipleri harç bedelinden muaf olan pasaport türleri için, yalnızca defter bedeli ödeyerek pasaport başvurusunu gerçekleştirebilmektedir. pasaport fiyatları geçerlilik süresine göre değişmektedir, fakat Tüm pasaport başvuruları için, 2024 yılı defter bedeli 790 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Umuma mahsus (bordo) pasaport harç ücretleri ise aşağıdaki gibidir: 

Pasaport SüresiHarç Ücreti (TL)Defter Bedeli (TL)Toplam Ücret (TL)
6 Ay geçerli pasaport 1.639,30 790,00 2.429,30
1 Yıl geçerli pasaport 2.396,60 790,00 3.186,60
2 Yıl geçerli pasaport 3.912,60 790,00 4.702,60
3 Yıl geçerli pasaport 5.558,30 790,00 6.348,30
3 Yıldan uzun süre geçerli pasaport 7.833,00 790,00 8.623,00
 

Pasaport Harç, Cüzdan ve Yenileme Bedeli Nedir?

Pasaport harç bedeli, pasaportun süresine göre değişiklik göstermektedir. 2024 yılında, 6 ay süreli pasaport için 1.639 Türk Lirasından başlayan harç ücretleri, 10 yıllık pasaport için 7.833 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Pasaport defter bedeli ise, tüm pasaport tipleri için aynı olup, 2024 yılı için belirlenen ücret 790 Türk Lirasıdır. Pasaport harç ücretinden muaf olan yeşil ve gri pasaport sahipleri ile, 25 yaşını doldurmamış öğrenciler yalnızca defter bedeli olan 790 Türk Lirası ödeyerek pasaport yenileme işlemlerini gerçekleştirebilir. Umuma Mahsus (Bordo) pasaport başvuruları ve yenileme talepleri ise harç bedeli ve defter ücretinin ödenmesi ile işleme alınmaktadır. Süresi azalan pasaportlar için süre uzatma işlemi söz konusu değildir, yenileme işlemi için yeni pasaport düzenlenmektedir. Kimlik bilgilerinde değişiklik olması durumunda, pasaportun yenilenmesi gerekmektedir. pasaport yenileme ücretleri, başvuru ücretleri ile aynıdır.

Pasaport Ücretleri Nereye Yatırılır?

Pasaport defter ücreti ve harç bedeli, vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://dijital.gib.gov.tr/  internet adresi üzerinden online ödenmektedir. Başvuru yapılmaması durumunda, defter ücreti ve harç bedeli, iade edilmektedir.

Pasaport ücretlerinin( harç ve defter bedeli) hangi bankaya yatırılacağını ve banka listesini aşağıda görebilirsiniz;

BANKA ADI                                                              NAKİT / HESAP             BANKA KARTI (DEBİT)           KREDİ KARTI              HESAPTAN 
AKBANK T.A.Ş.                                                           X  
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.      X  
ALTERNATİFBANK A.Ş.      X  
ANADOLUBANK A.Ş.      X  
DENİZBANK A.Ş.      X  
QNB FİNANSBANK A.Ş.      X  
HSBC BANK A.Ş.      X  
ING BANK A.Ş.      X  
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI A.Ş.      X  
ODEA BANK A.Ş.      X  
ŞEKERBANK T.A.Ş.      X  
T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. X X  X    X
TÜRK EKONOMİ BANKASI A.Ş.      X  
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI A.Ş.      X  
TÜRKİYE GARANTİ BANKASI A.Ş.      X  
TÜRKİYE HALK BANKASI A.Ş. X X  X  
TÜRKİYE İŞ BANKASI A.Ş.      X  
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI T.A.O. X X  X X
VAKIF KATILIM BANKASI A.Ş. X X  X  
YAPI VE KREDİ BANKASI A.Ş.      X  
ZİRAAT KATILIM BANKASI A.Ş. X      
POSTA VE TELGRAF TEŞKİLATI A.Ş. (PTT) X      
TÜRKİYE EMLAK KATILIM BANKASI A.Ş. X      

 

Sıkça Sorulan Sorular

10 yıllık pasaport ücreti ne kadar?

10 yıl geçerlilik süresi olan Umuma Mahsus (Bordo) pasaport harç ücreti, 2024 yılı itibariyle 7.833 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Pasaport başvurusu için ödenmesi gereken 790 Türk Lirası defter bedeli ile birlikte, 10 yıllık pasaport ücretleri toplam 8.623,00 Türk Lirasıdır.

Randevu almadan pasaport harcı ödenir mi?

Pasaport randevusu almadan pasaport harcı ve defter bedeli ödemesi alınmamaktadır. Başvuru sahibi, öncelikle pasaport başvurusu için randevu almalı, randevu alındıktan sonra, randevu tarihinden önce pasaport harcı ve defter bedeli ilgili kurumlara ödenmelidir.

Öğrenci pasaport ücretleri ne kadar?

Umuma mahsus (Bordo) pasaport, yurt içinde öğrenim gören öğrenciler için 25 yaşına kadar harçtan muaftır. Başka bir deyişle, eğitimine devam ettiği müddetçe, 25 yaşından küçük öğrenciler için bordo pasaport ücretsizdir. Amerikan hükümetinin düzenlemekte olduğu kültürel değişim programı olan Work and Travel programına katılmak isteyen öğrenciler, yalnızca defter bedeli ödeyerek pasaportlarını alabilir, work and travel vize için gerekli belgeler temin edildikten sonra CEO Education aracılığı ile vize başvurusunu gerçekleştirebilir. Eğitimine yurtdışında devam eden öğrenciler için ise, yaş sınırı gözetmeksizin, bordo pasaport harç ücreti talep edilmez. 25 yaşını tamamlamış öğrenciler, yurtdışında eğitimine devam ettiği müddetçe bordo pasaport harç ücretinden muaf tutulur. Yurtdışında eğitim gören ve 25 yaşını geçmiş öğrencilerin ücretsiz bordo pasaport hakkından faydalanabilmesi için, apostilli veya eğitim ateşesi onaylı öğrenci belgesini vergi dairesi müdürlüğüne beyan edilmesi gerekmektedir. pasaport ücretleri öğrenci için 790 Türk Lirası defter bedelinden ibarettir.

Pasaport çıkarma işlemi ne kadar sürer?

Pasaport çıkarma işlemi, başvuru tarihini takiben 5 ile 7 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Basım aşamasına gelen pasaportlar, en erken 1 en geç 4 iş günü içerisinde PTT kargoya teslim edilir. Pasaport başvuru ve teslim süreci, E-Devlet üzerinden takip edilebilir. Adrese teslim edilemeyen pasaportlar, 10 gün süre ile PTT şubesinde bekletilir, teslim alınmaması halinde başvurunun gerçekleştirildiği merkeze iade edilir.

Paylaş

Accredited By: